Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

Cirkvi odsúdili útok na premiéra a prajú mu skoré uzdravenie

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Apelujem na svedomie všetkých, nezostaňme ľahostajní, buďme tvorcami pokoja, vyhlásil predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Bernard Bober.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 15. mája (TASR) - Cirkvi na Slovensku odsúdili útok na premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Prajú mu skoré uzdravenie a veriacich vyzývajú k modlitbám. Informovali o tom TASR.

"Odsudzujem násilie, nenávisť a agresiu, ktorá plodí len ďalšie zlo a prehlbuje polarizáciu v spoločnosti. Apelujem na svedomie všetkých, nezostaňme ľahostajní, buďme tvorcami pokoja," vyhlásil predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Bernard Bober na sociálnej sieti. Vyjadril nad nešťastím ľútosť a vyzval ľudí, aby si neubližovali a upevňovali dobro, ktoré je v každom človeku. "V modlitbe vyprosujem premiérovi skoré uzdravenie a vyzývam veriacich, aby sa modlili za pokoj pre našu vlasť," dodal.

Útok na premiéra odsúdili aj biskupi Rady hierarchov Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku. "S hlbokým zármutkom a bolesťou sme prijali správu o ozbrojenom útoku na predsedu vlády SR Roberta Fica. Takéto bezprávie a útok na verejného činiteľa je absolútne neprijateľné po ľudskej i kresťanskej stránke a poukazuje na našu neschopnosť rešpektovať odlišné názory a viesť dialóg kultivovaným spôsobom," uviedli s tým, že sa za premiéra modlia.

Predsedníctvo Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku a evanjelickí biskupi považujú útok na premiéra za neospravedlniteľný akt násilia, ktorý nemá mať v civilizovanej spoločnosti miesto. "Streľba zo zbrane, ako extrémny výraz politického, ideologického, alebo ľudského nesúhlasu, sa v žiadnom prípade nesmie stať náhradou za konfrontáciu názorov a postojov, pre ktorú vytvára priestor parlamentná demokracia," uviedli. Predstavitelia ECAV na Slovensku zároveň myslia na predsedu vlády v modlitbách a prajú mu skoré uzdravenie.

Najvyšší predstavitelia Pravoslávnej cirkvi na Slovensku považujú útok na premiéra za neprijateľný a nepochopiteľný čin, ktorý ostro odsudzujú. "Ako kresťania sa na každej bohoslužbe modlíme za našu krajinu, jej predstaviteľov a všetok ľud, ktorý v nej žije. V tejto chvíli k našim zvyčajným prosbám pripájame modlitby za záchranu života a skoré uzdravenie jedného z najvyšších predstaviteľov Slovenskej republiky - premiéra Roberta Fica," uviedli.