Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Róberta Bezáka odvolali z postu trnavského arcibiskupa pred 3 rokmi

Trnavský arcibiskup Mons. Róbert Bezák udeľuje požehnanie krátko po svojom vysvätení pred Katedrálou sv. Jána Krstieteľa v Trnave 6. júna 2009. Foto: TASR/Martin Palkovič

Bezáka odvolal pápež Benedikt XVI. k 2. júlu 2012 na základe apoštolskej vizitácie, ktorá sa uskutočnila na prelome januára a februára 2012.

Bratislava 2. júla (TASR) – Veriaci sa dnes podvečer v Lurdskej jaskyni na Hlbokej ceste v Bratislave budú modliť za emeritného arcibiskupa Róberta Bezáka. Dnes sú to tri roky, čo ho pápež Benedikt XVI. odvolal z postu trnavského arcibiskupa.

Podujatie, ktoré organizuje Bezákova sestra Gabriela, sa začína o 18.00 h. Veriaci sa na ňom budú modliť aj za pápeža Františka, jeho poradcov, za katolícku cirkev na Slovensku, ale aj za všetkých, ktorí aktívne hľadajú pravdu.

Niekoľko stoviek ľudí z rôznych slovenských miest sa 2. júla 2012 podvečer zhromaždilo pred domom v Trnave, v ktorom žije odvolaný arcibiskup Trnavskej arcidiecézy Róbert Bezák. Na Námestí sv. Mikuláša v Trnave vyjadrili svoju podporu odvolanému trnavskému arcibiskupovi okrem iného aj položením kvetov k jeho fotografii či transparentom s nápisom „Navždy náš arcibiskup!“ Zúčastnení všetkých vekových kategórií, najmä mladší ľudia, poďakovali Bezákovi za jeho trojročné pôsobenie vo funkcii.
Foto: TASR/Jozef Polešenský

Bezáka odvolal pápež Benedikt XVI. k 2. júlu 2012 na základe apoštolskej vizitácie, ktorá sa uskutočnila na prelome januára a februára 2012. Následne pôsobil v kláštore redemptoristov v talianskom Bussolengu. V súčasnosti sa už nachádza na Slovensku. Podľa hovorcu Konferencie biskupov Slovenska Martina Kramaru emeritný arcibiskup po svojom návrate späť na Slovensko zatiaľ KBS formálne nekontaktoval. "Istý druh vzájomnej komunikácie existuje, je však súkromného charakteru," dodal pre TASR Kramara.

Bezáka v sprievode s českým emeritným kardinálom Miloslavom Vlkom prijal 10. apríla tohto roka aj pápež František. Vatikán neskôr na margo tohto stretnutia uviedol, že malo výlučne súkromný účel, a tým bolo vyjadrenie ľudskej a kresťanskej lásky Svätého Otca spolubratovi biskupovi - bez toho, aby sa vstupovalo do jeho predchádzajúcej záležitosti. "V tejto súvislosti zdôrazňujeme, že opatreniu, ktoré svojho času Svätý Otec učinil voči Mons. Bezákovi, predchádzalo dôkladné skúmanie a objektívne posúdenie všetkých dostupných súčastí, zvlášť tých, ktoré sa objavili v priebehu apoštolskej vizitácie uskutočnenej v Trnavskej arcidiecéze na prelome mesiacov január a február 2012," reagoval vtedy Štátny sekretariát Svätej stolice.