Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Čislák má nové pravidlá pre štátne nemocnice, chce transparentnosť

Minister zdravotníctva SR Viliam Čislák. Foto: TASR

Nemocnice budú mať povinnosť auditu finančných výkazov nemocníc nezávislým audítorom.

Bratislava 18. decembra (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva pripravilo Program ozdravenia štátnych nemocníc. Ten by sa mal podľa šéfa rezortu Viliama Čisláka (nominant Smeru-SD) orientovať napríklad na transparentné hospodárenie, spokojných pacientov. V akom časovom horizonte chce ministerstvo konkrétne predstavy zrealizovať, zatiaľ nie je jasné. Štátnych nemocníc je na Slovensku 13.

"Základné nástroje zahŕňajú zavedenie pravidelne aktualizovaných cenových stropov na nákup napríklad energií, liekov, upratovania, prania či stravovania. Na menšie nákupy by sa využívalo elektronické trhovisko a rozšíriť by sme chceli komodity centrálnych obstarávaní na úrovni ministerstva," informoval dnes Čislák na tlačovej konferencii v Bratislave.

Nemocnice budú mať podľa neho aj povinnosť auditu finančných výkazov nemocníc nezávislým audítorom. S riaditeľmi nemocníc by sa chcel o tom minister rozprávať začiatkom budúceho roka.

Čislák má tiež záujem selektívne oddlžiť nemocnice. "Oddlžiť by sme chceli tie, ktoré majú pozitívne hospodárenie, teda nevytvárajú nové dlhy. Dnes ich máme asi päť," priblížil. Medzi pozitívne hospodáriace nemocnice patrí napríklad nemocnica v Nitre, Žiline či Trnave.

V procese ozdravenia štátnych nemocníc má podľa Čisláka dôležité postavenie aj pacient. Väčšina sťažností z ich strany sa netýka poskytovania zdravotnej starostlivosti ale zlej komunikácie zo strany personálu, podotkol. "Zdravotnícke zariadenia by mali profesionalizovať prístup k pacientom," povedal. V každej nemocnici podľa neho bude takzvaný mediátor pre pacientov na úrovni vedenia nemocnice, ktorý bude zodpovedný za to, ako personál pracuje s pacientmi. "Mám skúsenosti z vlastnej praxe, že s pacientmi sa treba rozprávať," pripomenul.

V nemocniciach by chcelo ministerstvo zriadiť aj centrálne kontaktné miesto, na ktorom bude vyškolený personál riešiť problémy pacientov či zbierať od nich podnety pre vedenie nemocnice a ministerstvo.

Minister chce tiež zlepšiť meranie kvality v štátnych nemocniciach. Povedal, že momentálne pripravujú indikátory, na základe ktorých bude ministerstvo nemocnice hodnotiť. Sprísniť chce aj podmienky obstarávania. Napríklad tým, že stanoví minimálny počet ponúk na dve.