Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Čislák podáva pre tvrdenia o ohrození starostlivosti trestné oznámenie

Na snímke minister zdravotníctva SR Viliam Čislák počas tlačovej konferencie k aktuálnej situácii po výpovediach zdravotných sestier v Bratislave 1. februára 2016. Foto: TASR - Jakub Kotian

Sestry, ktoré podľa ministra zdravotníctva skočili na lep svojim zástupkyniam, sú v tejto chvíli nezamestnané.

Bratislava 1. februára (TASR) - Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) podáva pre vyjadrenia sestier o ohrození zdravotnej starostlivosti trestné oznámenie pre šírenie poplašnej správy. Nepáčia sa mu tvrdenia sesterskej komory a odborov o ohrození starostlivosti pre vyše milión pacientov. Na dnešnom brífingu opätovne deklaroval, že zdravotná starostlivosť je zabezpečená.




"Podal som trestné oznámenie za šírenie poplašnej správy na všetkých tých, ktorí tieto správy v posledných piatich dňoch šírili," povedal Čislák. Na ohrozenie starostlivosti upozornila ešte minulý týždeň viackrát šéfka sesterských odborov Monika Kavecká, trestné oznámenie spomína viaceré jej výroky.

„Z našich nemocníc odišlo 540 sestier. Ľudsky mi je to veľmi ľúto, ale musím povedať, že zdravotná starostlivosť pre všetkých občanov SR, pre všetkých pacientov, teda aj v Žilinskom a Prešovskom kraji, je plnohodnotne zabezpečená. Zabezpečujeme adekvátnu starostlivosť, bezpečnú pre pacienta," vyhlásil šéf rezortu. Sestry, ktoré podľa jeho slov skočili na lep svojim zástupkyniam, sú v tejto chvíli nezamestnané.

V žilinskej aj prešovskej nemocnici, z ktorých pre hromadné výpovede odišlo najviac sestier, sa má akútna starostlivosť poskytovať na 100 percent. V prípade odkladnej je to asi 70 percent, priblížil ďalej Čislák. Situácia sa má meniť každým dňom prijímaním nových sestier. Minister odmietol, že by išlo o improvizáciu, nemocnice sa mali na situáciu pripravovať dva mesiace. "Zdravotný systém na Slovensku nie je nijakým spôsobom ohrozený," zdôraznil.

Komora a odbory podľa Čisláka sestry naďalej zastrašujú. Má ísť o tie, ktoré prišli do nemocníc, v ktorých padli hromadné výpovede. "Formou smsiek sa vyhrážajú a zastrašujú sestry, aby jednoducho neboli nápomocné, aby nepomáhali fungovať týmto nemocniciam. Sestry opustili svojich pacientov a je to prvýkrát v histórii Slovenska," tvrdí Čislák. Zdôvodňuje to nedeľným (31.1.) odchodom žilinských sestier z ARO či sestrami na PN-kách v prešovskej nemocnici.



Sestry Čislákovo trestné oznámenie neprekvapilo

Trestné oznámenie ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (nominant Smeru-SD) sestry podľa šéfky ich odborov Moniky Kaveckej vôbec neprekvapilo. Sestry sa napriek tomu nebudú báť hovoriť o situácii v nemocniciach, avizovala prezidentka komory Iveta Lazorová. "Budeme podávať občanom pravdivé svedectvá o tom, ako sa poskytuje zdravotná starostlivosť," povedala na dnešnom brífingu.

Situácia s hromadnými výpoveďami sestier by sa mala riešiť na mimoriadnej schôdzi parlamentu, myslí si Kavecká. Upozorňuje, že vláda požiadavky sestier dlhodobo ignoruje. Vyzvala preto všetkých politikov, aby situáciu riešili a nebrali to len ako príležitosť na politikárčenie. Zodpovednosť za súčasný stav nesie podľa jej slov minister Čislák, ktorý so zástupcami sestier od podania hromadných výpovedí nerokoval, ako aj premiér Robert Fico (Smer-SD).

"Arogancia moci, s ktorou sme sa v posledných dňoch a týždňoch stretávali, nás iba utvrdzuje v tom, že sme sa rozhodli správne, že je potrebné poukázať na to, ako celý systém nefunguje, a utvrdzuje nás v tom, že toto riešenie, ku ktorému sme sa odhodlali, je jediné možné na to, aby sme vyriešili konečne situáciu nielen sestier, ale celého zdravotníckeho systému," zhrnula Lazorová.

Kritizovala, že "krízový" stav vo fakultných nemocniciach v Prešove, Žiline a Trnave rieši ministerstvo sťahovaním sestier z ostatných zariadení. "Sám minister tak z lokálneho problému robí problém celoslovenský," vyhlásila. Kavecká sa pýta, dokedy chce Čislák takto plátať situáciu a či by nebolo lepšie hľadať riešenie a dohodnúť sa? Jeho pôsobenie v ministerskom kresle označila za čierne obdobie pre sestry.

Komora a odbory upozorňujú, že sestry, ktoré nemocnice prijali, nevedia adekvátne nahradiť odídené. Lazorová poukázala, že napríklad väčšina nových sestier z prešovskej nemocnice nemá platnú registráciu. Má ísť o dôchodkyne, ktoré boli niekoľko rokov mimo systému. "Ide o porušovanie zákona," skonštatovala Lazorová s tým, že požiadali ministerstvo o vyjadrenie. Zaujímalo by ju, či majú sestry vôbec potrebné špecializácie.

Polícia vyšetruje trestné oznámenie proti organizátorom výpovedí

Policajti Okresného riaditeľstva Policajného zboru (OR PZ) v Žiline začali vyšetrovať anonymné trestné oznámenie proti organizátorom podávania hromadných výpovedí zdravotníckych pracovníkov – sestier a pôrodných asistentiek v zdravotníckych zariadeniach na území Slovenskej republiky v rokoch 2015 a 2016.

"Žilinská polícia prijala anonymné trestné oznámenie a začala sa ním zaoberať," potvrdila pre TASR hovorkyňa Krajského riaditeľstva (KR) PZ v Žiline Jana Balogová.

Sestry, ktoré sú dlhodobo nespokojné s riešením svojich požiadaviek, spustili akciu hromadných výpovedí vlani 25. novembra. Parlament vtedy schválil zákon, ktorý upravil ich mzdy. Platí od januára 2016, a to aj napriek tomu, že ho prezident SR Andrej Kiska ani po druhý raz nepodpísal. Zdravotníci tvrdia, že zákon nezohľadňuje ich požiadavky. Nepáči sa im výška koeficientov, cez ktoré sa preratúva mzda, či chýbajúce zohľadňovanie praxe. Minister zdravotníctva Viliam Čislák ho, naopak, považuje za korektný a solídny. Výpovede označil za protest proti zvyšovaniu platov.

Výpovede podali sestry v desiatich nemocniciach - v Košiciach, Trnave, Poprade, Bojniciach, Žiline, Prešove, Martine, Trenčíne, Dolnom Kubíne a Trstenej. Rezort poukazuje na to, že výpovede sťahujú nielen sestry zo štátnych, ale aj ostatných zariadení. Príkladom má byť bojnická nemocnica.