Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

VIDEO:Opozičný politik sa mal amorálne správať ku klientke Čistého dňa

Tlačová konferencia neziskovej organizácie Čistý deň na tému Nie je dieťa ako dieťa. Doposiaľ nezverejnená informácia o trestnom konaní. Na snímke zakladateľka resocializačného centra Čistý deň v Galante Zuzana Miková Tománková. Bratislava, 8. marca 2017. FOTO TASR - Michal Svítok Foto: FOTO TASR - Michal Svítok

Informovala spoluzakladateľka a manželka riaditeľa centra Z. Tománková Miková. Vyzvala poslanca, aby dal súhlas so zverejnením komunikácie na sociálnej sieti.

Bratislava 8. marca (TASR) – Jeden zo súčasných poslancov Národnej rady SR mal prostredníctvom sociálnej siete pred niekoľkými rokmi kontaktovať maloletú klientku resocializačného zariadenia Čistý deň v Galante a komunikovať s ňou lascívnym a chlípnym spôsobom. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave o tom informovala spoluzakladateľka a manželka riaditeľa centra Zuzana Tománková Miková.

"Je to opozičný politik, chodiaci morálny imperatív," priblížila Tománková Miková s tým, že vo veci prebieha trestné konanie. Politik mal kontaktovať vtedy 15-ročné dievča, dnes už dospelú ženu, po tom, čo zavesilo fotografie "nezrelej ženskosti" na sociálnu sieť. Tománková Miková poslancovi vyčíta tiež to, že dievčaťu nepomohol, keď ušlo z resocializačného centra, "bolo obmedzované na slobode a bola na ňom páchaná trestná činnosť". "Hoci mal informácie, kde sa nachádza, nekontaktoval ani nás, ani políciu, nikoho z tých, ktorí po ňom pátrali," uviedla Tománková Miková.

Tománková Miková vie o prípade od poškodenej


Spoluzakladateľka Čistého dňa deklarovala, že polícia začala vyšetrovať prípad pred štyrmi mesiacmi, ona sama o tom vie o niečo dlhšie, priamo od poškodenej. To, že prípad oznamuje až teraz, vysvetlila neustálym politicky motivovaným obviňovaním praktík Čistého dňa, obvineniami z amorálnosti i zo strany tých, ktorí sa morálne nesprávajú.

Tománková Miková na tlačovej konferencii vyzvala poslanca, aby do dvoch týždňov dal súhlas so zverejnením komunikácie s dievčaťom na sociálnej sieti, prípadne vyvodil voči sebe konzekvencie a vzdal sa pôsobenia v politike. "Ak tak neurobí, budem hľadať konformné právne cesty, aby som jeho meno zverejnila," povedala.
Tlačová konferencia neziskovej organizácie Čistý deň na tému Nie je dieťa ako dieťa. Doposiaľ nezverejnená informácia o trestnom konaní. Na snímke riaditeľ resocializačného centra Čistý deň v Galante Peter Tománek. Bratislava, 8. marca 2017.
Foto: FOTO TASR - Michal Svítok

Zároveň vyzvala policajného riaditeľa, aby vyšetrovatelia v prípade zintenzívnili tempo, prípad sa dostal pod verejnú kontrolu.

Resocializačné zariadenie Čistý deň v Galante sa dostalo do povedomia verejnosti obvinením zo sexuálneho zneužívania klientok centra a opakovaného zlyhávania v ochrane práv detí. Na tieto údajné pochybenia poukázali opoziční politici. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR začalo voči centru správne konanie, akreditačná komisia rezortu navrhovala zariadeniu zrušiť akreditáciu. Ministerstvo akreditáciu napokon centru ponechalo.

Minister práce Ján Richter (Smer-SD) rozhodnutie odôvodnil tým, že neexistujú "žiadne skutočnosti ani podmienky, ktoré by odôvodňovali zákonným spôsobom odňatie akreditácie". Rozhodnutie vyplynulo z vnútorných šetrení aj z ukončených záverov prokuratúry aj polície, uviedol Richter. V týchto prípadoch nebolo vznesené trestné oznámenie. "Niektoré šetrenia však ešte prebiehajú, ak poukážu na závažné pochybenia, budeme operatívne konať," povedal Richter.