Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Čistý deň nesúhlasí s odňatím akreditácie, hovorí o protiprávnosti

Na snímke resocializačné zariadenie Čistý deň v Galante . Foto: TASR - Henrich Mišovič

Akreditačná komisia má zasadať 23. augusta. Po jej rokovaní bude rozhodnutie o zrušení akreditácie doručené Čistému dňu, oznámil rezort práce.

Bratislava 16. augusta (TASR) - Resocializačné zariadenie Čistý deň v Galante nesúhlasí so zrušením akreditácie. Hovorí o protiprávnosti. Vznesené obvinenie z prečinu sexuálneho zneužívania voči bývalému pracovníkovi tohto strediska nie je podľa jeho zástupcov dôvodom na takýto krok.

"Je to absurdné, odňať akreditáciu pre tento dôvod nie je zákonné," uviedla Zuzana Tománková Miková, ktorá galantské centrum zastupuje. Dôvody na odobratie akreditácie sú podľa nej zo zákona iné - ide o ohrozenie života, zdravia či vývinu dieťaťa v rámci metód práce.

Miková Tománková povedala, že vznesenie obvinenia za sexuálne zneužívanie je vážna vec, "no má sa riešiť v rámci trestného zákona a nie odobratím akreditácie". "Na základe tohto nemôžu byť posudzované metódy našej práce, lebo sa to toho netýka, je to protiprávne," uviedla. Stále podľa nej platí prezumpcia neviny.

Informáciu o zrušení akreditácie prinieslo v utorok (15.8.) ministerstvo práce, to si chce ešte počkať na rozhodnutie zo strany akreditačnej komisie. Tento krok sa rozhodlo urobiť po tom, čo jej polícia potvrdila, že v obnovenom trestnom konaní jeho vyšetrovateľ vzniesol obvinenie z prečinu sexuálneho zneužívania voči bývalému pracovníkovi Čistého dňa.

Akreditačná komisia má zasadať 23. augusta. Po jej rokovaní bude rozhodnutie o zrušení akreditácie doručené Čistému dňu, oznámil rezort práce. Tománková Miková povedala, že na zasadnutie komisie neboli zástupcovia zariadenia prizvaní.

Komisia už raz odporúčala odobrať Čistému dňu akreditáciu, ale minister to neurobil. Podľa ministra Jána Richtera (Smer-SD) vtedy neexistovali žiadne zákonné dôvody na jej odobratie. Podľa rezortu práce v týchto dňoch ale dôvody na odobratie akreditácie nastali.