Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Čítanie listinných dôkazov v procese s Dušanom K. sa skončilo

Na snímke obžalovaný bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. počas druhého dňa odvolacieho procesu na Najvyššom súde SR v Bratislave v piatok 20. mája 2022. Dušan K. šéfoval ÚŠP od septembra 2004 do novembra 2020. Národná kriminálna agentúra (NAKA) ho zadržala koncom októbra 2020. Svojej funkcie sa vzdal krátko po vznesení obvinenia. V tomto prípade čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Foto: TASR - Pavol Zachar

Svoju obhajobu stavia aj na možnej zaujatosti vyšetrovateľov i podozrení z krivých výpovedí kajúcnikov, argumentuje pritom policajnou inšpekciou.

Bratislava 20. mája (TASR) – Čítanie listinných dôkazov počas odvolacieho konania na Najvyššom súde (NS) SR v prípade bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. sa skončilo. Pojednávanie je prerušené na poradu senátu k návrhom obhajoby na ďalšie dôkazy. NS pokračuje v piatok v odvolacom konaní voči verdiktu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), ktorý ho neprávoplatne poslal za mreže na 14 rokov.

Dušan K. sa pred senátom NS naďalej obsiahle vyjadruje k listinným dôkazom, číta celé strany odôvodnenia svojho odvolania, často sa na konkrétnej argumentácii dohaduje pred vystúpením so svojimi advokátmi.

Bývalý šéf prokuratúry pokračuje v spochybňovaní dôveryhodnosti svedkov a poukazuje na možnú účelovosť ich konania poukazovaním na to, že za výpovede voči jeho osobe sú nielen na slobode, ale môžu aj disponovať majetkom, ktorý mal byť zaistený. "Ku kajúcnikom sa pristupuje benevolentným spôsobom, nezaisťujú sa im všetky majetky, v prípade tých, ktoré zaistené sú, sa nebráni tomu, aby ich neprevádzali na iného majiteľa," zdôraznil Dušan K. pred senátom odvolacieho súdu.

Svoju obhajobu stavia aj na možnej zaujatosti vyšetrovateľov i podozrení z krivých výpovedí kajúcnikov, argumentuje pritom policajnou inšpekciou. Upozorňuje, že výpovede Mateja Z. môžu vychádzať aj z jeho zlého mentálneho rozpoloženia a tlaku, ktorý na neho vyvíjali počas väzby vyšetrovatelia i dozorový prokurátor.

Dušan K. šéfoval ÚŠP od septembra 2004 do novembra 2020. Národná kriminálna agentúra ho zadržala koncom októbra 2020. Svojej funkcie sa vzdal krátko po vznesení obvinenia. V tomto prípade čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. ŠTS ho vlani v septembri neprávoplatne odsúdil na úhrnný 14-ročný nepodmienečný trest s minimálnym stupňom stráženia. Vymeral mu aj trest prepadnutia majetku. Dušan K. opakovane odmietol vinu.