Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Číž nevidí dôvod na konanie voči Poliačikovi pre výroky o drogách

Miroslav Číž Foto: TASR/Štefan Puškáš

Poliačik v rozhovore pre denník Sme priznal, že v mladosti užil tvrdé drogy.

Bratislava 1. septembra (TASR) - Predseda Mandátového a imunitného výboru Miroslav Číž (Smer-SD) zatiaľ nevidí dôvody na konanie voči poslancovi za SaS Martinovi Poliačikovi, ktorý priznal, že v minulosti okúsil tvrdé drogy. Bývalý šéf výboru Gábor Gál (Most-Híd) si nie je istý, či by prípadný podnet voči Poliačikovi spĺňal zákonné podmienky na stíhanie poslanca. Myslí si, že tento prípad "je skôr na posúdenie etiky a morálky".

Obaja poslanci reagovali na vyjadrenie predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD), ktorý na štvrtkovej (30.9.) tlačovej konferencii povedal, že na priznanie sa k užívaniu drog ústavným činiteľom by mala reagovať Národná rada SR aj politické strany. Liberáli sa svojho poslanca zastávajú.

Martin Poliačik
Foto: TASR/Tomáš Halász
Poliačik v rozhovore pre denník Sme priznal, že v mladosti užil tvrdé drogy. "V mojom okolí na také drogy doplatilo veľa ľudí. Chcel som vedieť, prečo to robia, a tak som raz vyskúšal pervitín aj heroín. Neoslovilo ma to, vďaka tomu som však vedel posúdiť, prečo je to lákavé, a tiež pochopiť, čo v tom ľudia hľadajú," povedal. Premiéra Fica nepobúrilo len toto Poliačikovo vyjadrenie, ale aj Poliačikove slová, že "čistý heroín je pre telo v zásade neškodná vec, respektíve ani zďaleka nie je taký škodlivý ako ten, čo miešajú s rôznymi prímesami".

"Je to niečo, na čo by politický systém mal reagovať, pretože k užívaniu ťažkej drogy sa priznal ústavný činiteľ. To nie je chlapec z ulice, ktorý sa priznal k tomu, že si pichal heroín. Ústavný činiteľ otvorene priznal, že tvrdá droga je súčasťou jeho života. Dokonca si myslím, že v niektorých prípadoch to vyzeralo ako navádzanie na užívanie drog, pretože ak niekto hovorí, že ak je droga čistá, tak to nie je problém, toto považujem za príliš silné vyhlásenie," vyhlásil na tlačovej konferencii v Bratislave Fico.

Toto už je podľa neho mimo rámec. "Všetko sa dá zniesť, dajú sa zniesť rôzne excesy, dajú sa zniesť nejaké folklórne predstavenia politikov, ale toto už je niečo, čo vo vzťahu k verejnosti prekračuje akékoľvek medze únosnosti," dodal premiér.

Poliačik vidí za Ficovými vyhláseniami snahu zakryť neschopnosť jeho vlády riadiť štát. "Dá si peknú kravatu a bude dlho a rozhorčene rozprávať, ale fakt, že zlyháva a hanebne ošklbáva občanov Slovenska, tak ľahko nezakryje," uviedol v reakcii na Fica Poliačik. Premiérovi zároveň odkázal, že by mal asi vyhodiť svojich mediálnych poradcov, lebo zjavne nevedia čítať.