Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Kandidátom Smeru-SD na šéfa GP sa stal Jaromír Čižnár

Róbert Madej Foto: TASR/Štefan Puškáš

Róbert Madej dnes v Národnej rade SR podal Čižnárovu kandidatúru.

Bratislava 13. júna (TASR) - Kandidátom Smeru-SD na post generálneho prokurátora sa stal šéf bratislavskej krajskej prokuratúry Jaromír Čižnár. Vyhlásil to predseda ústavnoprávneho výboru parlamentu Róbert Madej (Smer-SD), ktorý dnes v Národnej rade (NR) SR Čižnárovu kandidatúru podal.

"Vychádzame z odporúčania Rady prokurátorov SR z januára tohto roka. Mám za to, že je to kandidát, ktorý spĺňa odborné a morálne kvality na to, aby mohol zastávať túto významnú funkciu," zdôraznil Madej s tým, že oceňuje Čižnárovo rozhodnutie súhlasiť s kandidatúrou. "Má záujem pohnúť veci k lepšiemu," poznamenal Madej, podľa ktorého je stav na generálnej prokuratúre dlhodobo problematický.

Na otázku, prečo Čižnár, ktorý pôvodne podmieňoval svoju kandidatúru doriešením káuz spojených s voľbou Jozefa Čentéša na Ústavnom súde (ÚS), zmenil názor, Madej odpovedal, že na presné dôvody sa musia novinári opýtať Čižnára.

"Ja vychádzam z toho, že žiadna zákonná, ani ústavná prekážka voľbe nebráni," poznamenal. "Prvá voľba kandidáta na generálneho prokurátora bola v roku 2010. Niektoré z týchto volieb nazvala už bývalá premiérka fraškou," pripomenul Madej. "Odvtedy máme kauzu kandidáta na generálneho prokurátora, ktorú je potrebné, s ohľadom na dĺžku času, podľa môjho názoru určite doriešiť," vysvetlil.

Na otázku, či nepovažuje za problém, že opozícia nepovažuje tohto kandidáta za legitímneho, Madej reagoval, že dnešná opozícia pri minulej voľbe obchádzala rozhodnutia ÚS. "V čase, keď ÚS rozhodol, do času, kým prišlo rozhodnutie do zbierky zákonov, uskutočnila voľbu," povedal. "Je to na nich, aby sa rozhodli. Bola vyhlásená voľba, majú právo sa zúčastniť," dodal.

Na otázku, ako hodnotí fakt, že Čižnár a premiér Robert Fico (Smer-SD) boli spolužiaci, Madej reagoval, že v tom čase boli na Slovensku len dve právnické fakulty. "Absolventi týchto fakúlt sa prirodzene dostali do rôznych štátnych inštitúcií," povedal Madej.

Jaromíra Čižnára parlamentu nezáväzne odporučila Rada prokurátorov SR. Neobsadenie postu generálneho prokurátora považuje Rada za nepriaznivé nielen pre samotnú prokuratúru, ale pre celú spoločnosť.

Opozícia žiadneho kandidáta nepredložila, podľa Ľudovej platformy je riadne zvoleným kandidátom Jozef Čentéš a kým nebudú doriešené kauzy spojené s jeho voľbou na Ústavnom súde, žiadneho iného kandidáta predkladať nebude.

Poslanci by mali voliť generálneho prokurátora na budúci týždeň na júnovej schôdzi NR SR, ktorá sa začne v utorok (18. 6.). Voľbe by malo predchádzať vypočutie kandidáta na ústavnoprávnom výbore v pondelok 17. júna.