Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

ČIŽNÁR: Marihuanová cigareta by mala byť len priestupkom

Na snímke generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár počas neformálneho stretnutia s médiami. Foto: TASR/Michal Svítok

Čižnár zdôraznil, že o trestný čin by malo ísť až pri recidíve.

Bratislava 24. októbra (TASR) - Prípady, ako marihuanová cigareta vo vrecku študenta, by mali byť riešené len ako priestupok. Vyhlásil to dnes generálny prokurátor Jaromír Čižnár, ktorý poslancom NR SR v závere ôsmeho rokovacieho dňa 39. schôdze NR SR predstavil správu o činnosti prokuratúry za minulý rok.

Čižnár zdôraznil, že o trestný čin by malo ísť až pri recidíve. Toto je podľa jeho slov cesta, akou by sa malo bojovať proti drogovej kriminalite. Ako skutočných páchateľov totiž vníma výrobcov či dílerov drog a nepáči sa mu, ak si polícia vylepšuje štatistiky postihmi za jednu či dve marihuanové cigarety.

V podobnom duchu sa pred poslancami nedávno vyjadril aj námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek Peter Šufliarsky. Ten označil trestné sadzby hroziace páchateľom za drogovú trestnú činnosť, najmä v prípade konzumentov, za drakonické. "Je pravda, že tieto sadzby sú veľmi prísne a nezohľadňuje sa organizovaná forma páchania drogovej trestnej činnosti alebo predaj drog konečným spotrebiteľom, čo je oveľa závažnejšie, ako v prípade konzumentov. Práve ich závislosť je zdrojom obživy oveľa nebezpečnejších páchateľov," upozornil. Podľa Šufliarskeho bude práve z týchto dôvodov potrebné selektovať najmä represiu pri páchateľoch, ktorí sú len užívatelia, alebo ide o osoby, ktoré z tejto trestnej činnosti koristia. "Pri nich je prísnosť trestných sadzieb adekvátna," poznamenal.

Šufliarsky potvrdil, že sa pracuje na novelizácii Trestného zákona aj v tejto oblasti. "Legislatíva musí ísť vždy s dobou," upozornil s tým, že možno očakávať zníženie dolných trestných sadzieb za drogovú trestnú činnosť. "Zároveň sa ale bude upravovať množstvo prechovávanej látky pre svoju potrebu alebo určenej na ďalší predaj. Musí to ísť ruka v ruke," deklaroval Šufliarsky. Ak podľa jeho slov dôjde k zníženiu represie pri konzumentoch či pri osobách, ktoré finančne neprofitujú z drogovej trestnej činnosti, recidíva už musí mať adekvátne vyjadrenie v trestnej sadzbe.

Rokovanie pléna bude pokračovať v utorok (28.10.). Poslanci dokončia diskusiu o prokuratúre, ako aj o návrhu Renáty Zmajkovičovej (Smer-SD), ktorá chce zakázať predaj viacerých nezdravých potravín v školských bufetoch. Následne sa členovia snemovne vrátia k rokovaniu k návrhu novely zákona o dani z príjmov.