Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

J. Čižnár sa pred poslancov nepostaví a ich otázky v pléne nezodpovie

Na snímke kandidát na post generálneho prokurátora Jaromír Čižnár Foto: TASR/Martin Baumann

Plénum NR SR dnes nepodporilo návrh Pavla Freša, aby Čižnár do parlamentu prišiel a mohli sa s ním poslanci zoznámiť.

Bratislava 18. júna (TASR) - Kandidát vládnej strany Smer-SD na generálneho prokurátora Jaromír Čižnár sa ešte pred samotnou voľbou pred poslancov nepostaví a nebude odpovedať na ich otázky. Plénum NR SR dnes nepodporilo návrh Pavla Freša (SDKÚ-DS), aby Čižnár do parlamentu prišiel a mohli sa s ním poslanci zoznámiť. Za jeho iniciatívu zahlasovalo len 58 poslancov.

Rovnako neuspel ani Alojz Hlina (nezaradený), ktorý chcel vzhľadom na okolnosti voľby generálneho prokurátora prijať uznesenie, na základe ktorého by Deň Ústavy SR (1. 9.) nebol aj Dňom otvorených dverí NR SR.

Richard Vašečka (OĽaNO) sa zase u predsedu NR SR Pavla Pašku (Smer-SD) dožadoval, aby do programu schôdze zaradil návrh na odvolanie Jaroslava Bašku (Smer-SD) z čela brannobezpečnostného výboru, ktorý podal do parlamentnej podateľne ešte 24. mája. Paška mu odkázal, že zákon o rokovacom poriadku taxatívne stanovuje, akým spôsobom a pri splnení akých podmienok sa takýto návrh stáva súčasťou schôdze.

Viliam Novotný (SDKÚ-DS) neúspešne žiadal predloženie správy o výsledkoch arbitráže vo veci zákazu zisku medzi SR a zdravotnou poisťovňou Union a o rizikách možných prehratých súdnych sporov pri pripravovanom vytvorení jednej zdravotnej poisťovne.

Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek (Smer-SD) preložil svoju novelu zákona upravujúcu pravidlá chovu a držania psov 14 vybraných plemien až na septembrové rokovanie. Do zoznamu plemien psov so sprísneným držaním sa majú dostať plemená pitbulteriér, bandog, stredoázijský ovčiak, kaukazský ovčiak, juhoruský ovčiak, americký staffordshirský teriér, šarplaninac, tornjak, brazílska fila, tosa inu, kangal, americký buldog, boerboel a moskovský strážny pes.