Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Čižnár podal návrh Najvyššiemu súdu SR na rozpustenie kotlebovcov

Na snímke Marian Kotleba Foto: TASR/Branislav Račko

Podľa podpredsedu ĽSNS Milana Uhríka návrh generálneho prokurátora na rozpustenie strany nemá v histórii Slovenska obdobu.

Bratislava 25. mája (Teraz.sk/TASR) - Generálny prokurátor Jaromír Čižnár podal v stredu (24.5.) na Najvyšší súd SR návrh na rozpustenie politickej strany Mariana Kotlebu ĽSNS. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa prokuratúry Andrea Predajňová. Najvyšší súd už v minulosti rozpustil Kotlebovu Slovenskú pospolitosť.


"Vyhodnotenie rozsiahlych zadovážených podkladov ukázalo, že politická strana Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko ako extrémistická politická strana s fašistickými tendenciami svojím programom a činnosťou porušuje Ústavu SR, zákony a medzinárodné zmluvy. Podľa názoru prokuratúry cieľom tejto politickej strany je odstránenie súčasného demokratického systému v Slovenskej republike," vysvetlila Predajňová.

Generálna prokuratúra týmto uzavrela prešetrovanie vo veci vyše 170 evidovaných podaní s požiadavkou podať Najvyššiemu súdu návrh na rozpustenie tejto politickej strany.

Najvyšší súd SR (NS SR) dnes pre médiá potvrdil prijatie návrhu Generálnej prokuratúry SR. Ten bol už pridelený príslušnému senátu-správnemu kolégiu. "Senát bude najprv skúmať, či sú splnené procesné podmienky konania. Bude doručovať žalobu na vyjadrenie žalovaného a až po naštudovaní rozsiahlej spisovej dokumentácie o žalobe rozhodne. Lehoty na rozhodnutie zákon Najvyššiemu súdu nestanovuje," uviedol dnes pre TASR hovorca NS SR Boris Urbančík.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) 9. mája vyzval orgány činné v trestnom konaní, aby zakročili. "Pretože ak toto budeme vnímať ako niečo normálne a budeme sa tváriť, že toto je súčasť slobody názoru alebo slobody prejavu, tak sa veľmi, veľmi mýlime. Toto nemá nič spoločné ani s demokraciou, ani s hodnotami a čím skôr tieto prejavy zastavíme, tak to bude pre túto krajinu lepšie," uviedol.

Fico hovoril o prejavoch extrémizmu spojených s pôsobením jednej z parlamentných strán. Upozornil, že politik tejto strany v televízii hovorí, že nemá názor na holokaust a iného predstaviteľa strany sprevádzali v televízii dvaja ozbrojení muži, ktorí ostentatívne ukazovali svoje zbrane. Podobne to podľa Fica bolo aj v 30. rokoch minulého storočia, keď Adolf Hitler chodil po Nemecku s príslušníkmi SA.

Uhrík: V histórii Slovenska to nemá obdobu


"Zatiaľ sa k tomu nebudeme vyjadrovať, pretože netušíme, aké dôvody viedli pána politického prokurátora Čižnára k tomu, aby podal takýto podnet, podnet na rozpustenie v podstate regulérne zvolenej, a dokonca parlamentnej politickej strany, to ešte v histórii Slovenska nemalo obdobu. My si musíme najskôr naštudovať spis, čo v ňom je napísané, a potom sa k tomu vyjadríme," reagoval v TA3 podpredseda ĽSNS Milan Uhrík.
"Ako politická strana sa, samozrejme, budeme snažiť obhájiť svoju existenciu," avizoval Uhrík. "Ale politickej činnosti sa len tak ľahko nevzdáme," poznamenal.

T. GAŠPAR: Pri návrhu na rozpustenie ĽSNS polícia poskytla súčinnosť


Návrh na rozpustenie parlamentnej politickej strany ĽSNS polícia nespracovávala, poskytla však Generálnej prokuratúre (GP) SR súčinnosť. Na dnešnej tlačovej besede to povedal prezident Policajného zboru Tibor Gašpar.

"Samotný návrh nespracovávala polícia, je to vecou generálnej prokuratúry. Môžem však potvrdiť, že sme prispievali rôznymi informáciami, najmä trestnoprávnymi, ktoré vyplynuli z niektorých prípadov, ktoré sa týkajú členov tejto strany alebo ich činnosti. Z týchto podkladov sa, predpokladám, tvoril aj návrh generálnej prokuratúry," povedal Gašpar.

On samotný návrh Generálnej prokuratúry SR nevidel. Pripomenul, že polícia riešila prípady poslancov Stanislava M. a Milana M. a taktiež vedie trestné stíhania vo veci.