Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

Prezident má návrh na vymenovanie J. Čižnára za GP, ešte sa nerozhodol

Jaromír Čižnár Foto: TASR/Martin Baumann

Prezidenta pri vymenovaní generálneho prokurátora neviaže žiadna lehota a na základe rozhodnutia Ústavného súdu SR sa za určitých okolností môže rozhodnúť aj nevymenovať ho.

Bratislava 20. júna (TASR) -


Prezident SR Ivan Gašparovič dostal návrh na vymenovanie Jaromíra Čižnára v stredu (19. 6.) na poludnie, no zatiaľ ho nevidel. "Pán prezident chce urobiť zodpovedné rozhodnutie a je presvedčený, že Generálna prokuratúra (GP) SR potrebuje nové vedenie," povedal dnes v Lešti pre TASR prezidentov hovorca Marek Trubač. Prezident je vo Vojenskom výcvikovom priestore Lešť na medzinárodnom vojenskom logistickom cvičení Severoatlantickej aliancie Capable Logistician 2013.

Hlavu štátu pri vymenovaní generálneho prokurátora neviaže žiadna lehota. Generálna prokuratúra je bez riadneho vedenia viac ako dva roky. Predchádzajúceho kandidáta na generálneho prokurátora Jozefa Čentéša sa prezident totiž rozhodol nevymenovať vzhľadom na okolnosti jeho voľby a kauzu so skartovaním výpovede Igora Matoviča.

Jaromíra Čižnára zvolili poslanci NR SR za kandidáta na generálneho prokurátora v utorok (18. 6.) v tajnej voľbe. Získal hlasy všetkých prítomných 82 poslancov. Na voľbe sa zúčastnili len poslanci vládneho Smeru-SD.


Šesťdesiat poslancov žiada prezidenta, aby s J. Čižnárom počkal
Šesťdesiat opozičných poslancov žiada prezidenta SR Ivana Gašparoviča, aby počkal s vymenovaním Jaromíra Čižnára za generálneho prokurátora na rozhodnutie Ústavného súdu SR o sťažnosti Jozefa Čentéša. Ten namieta rozhodnutie hlavy štátu nevymenovať ho za generálneho prokurátora. Predsedníčka poslaneckého klubu SDKÚ-DS Lucia Žitňanská dnes TASR potvrdila, že žiadosť odovzdali v Prezidentskom paláci dnes ráno.

Prezidenta pri vymenovaní generálneho prokurátora neviaže žiadna lehota a na základe rozhodnutia Ústavného súdu SR sa za určitých okolností môže rozhodnúť aj nevymenovať ho. Podľa informácií TASR si však aj prezident uvedomuje potrebu vymenovania nového šéfa Generálnej prokuratúry SR po tom, ako celý proces viac ako dva roky stál. Predchádzajúceho kandidáta na generálneho prokurátora Jozefa Čentéša sa totiž prezident rozhodol nevymenovať vzhľadom na okolnosti jeho voľby a kauzu so skartovaním výpovede Igora Matoviča.

Jaromír Čižnár bol v utorok (18.6.) v tajnej voľbe zvolený za kandidáta na generálneho prokurátora. Od 82 prítomných poslancov NR SR získal 82 hlasov. Na voľbe sa zúčastnili len poslanci vládneho Smeru-SD.