Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Slovensko

J. Čižnár vymenoval za námestníkov R. Vaneka a P. Šufliarskeho

Jaromír Čižnár Foto: TASR/Michal Svítok

Vanek doposiaľ pôsobil na Krajskej prokuratúre v Bratislave vo funkcii námestníka, námestníčkou na rovnakej prokuratúre bola aj Kopčová.

Bratislava 8. augusta (TASR) - Generálny prokurátor Jaromír Čižnár dnes vymenoval do funkcie prvého námestníka generálneho prokurátora Reného Vaneka, do funkcie námestníka generálneho prokurátora pre trestný úsek Petra Šufliarskeho a do funkcie krajskej prokurátorky Krajskej prokuratúry v Bratislave Ivetu Kopčovú. TASR o tom informovala hovorkyňa generálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

"Výberová komisia, ktorej členov navrhuje Rada prokurátorov Slovenskej republiky, predložila generálnemu prokurátorovi informáciu o uchádzačoch, ktorí splnili podmienky v súlade so zásadami prijatými Radou prokurátorov Slovenskej republiky a úspešne absolvovali výberové konanie," povedala hovorkyňa. Dodala, že generálny prokurátor informáciu prijal a odporúčaných úspešných kandidátov akceptoval.

Vanek doposiaľ pôsobil na Krajskej prokuratúre v Bratislave vo funkcii námestníka, námestníčkou na rovnakej prokuratúre bola aj Kopčová. Šufliarsky pôsobil na generálnej prokuratúre vo funkcii riaditeľa Odboru osobitného určenia.

Tökölyová potvrdila, že uchádzači vo výberových konaniach, ktoré prebehli v utorok (6.8.), nemali konkurenciu. "Do troch výberových konaní sa prihlásili traja uchádzači," povedala.

Profil prvého námestníka generálneho prokurátora

Prvý námestník Vanek sa narodil v roku 1970 v Skalici a v roku 1996 absolvoval Právnickú fakultu Univerzity Komenského Bratislava. Rok nato sa stal právnym čakateľom na Okresnej prokuratúre v Malackách. Od roku 1999 do roku 2001 pôsobil ako prokurátor Okresnej prokuratúry v Malackách a v rokoch 2001-2004 bol na tejto prokuratúre námestníkom.

Od roku 2004 zastával funkciu prokurátora Okresnej prokuratúry v Senici. Od nasledujúceho roku 2005 až doteraz pracoval ako námestník krajského prokurátora Krajskej prokuratúry v Bratislave. Ovláda francúzsky, ruský a anglický jazyk.


R. Vanek: Budem napĺnať predstavy, ktoré má o smerovaní generálny prokurátor

"V prvom rade mi vyplýva povinnosť zastupovať generálneho prokurátora v jeho neprítomnosti," uviedol pre TASR v prvej reakcii prvý námestník Vanek. Podľa vlastných slov chce a bude napĺňať predstavy, ktoré má o smerovaní prokuratúry generálny prokurátor Čižnár. Pripomenul jednu z priorít, tak ako to avizoval pri svojom vymenovaní Čižnár, boj proti daňovým únikom, kde môžu napríklad efektívnejšie spolupracovať netrestní prokurátori s trestnými.

V oblasti netrestného úseku bude Vanek viac stavať na skvalitňovaní tohto úseku ako na jeho reorganizácii. Dodal, že je tu vybudovaná veľká a kvalitná základňa, od okresných prokuratúr až po generálnu prokuratúru. Tu by však chcel posilniť previerkovú a dozorovú zložku a dôraznejšie sa zameriavať na konkrétne podnety pri civilných konaniach.