Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Čižnár sa ohradzuje voči tvrdeniam Harabina, považuje ich za vyhrážky

Jaromír Čižnár Foto: TASR/Michal Svítok

Bývalý predseda Najvyššieho súdu SR Harabin podal v stredu trestné oznámenie na svoju nástupkyňu vo funkcii Danielu Švecovú.

Bratislava 19. februára (TASR) - Generálny prokurátor Slovenskej republiky Jaromír Čižnár sa ohradzuje voči tvrdeniu bývalého predsedu Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina k tomu, že funkcia generálneho prokurátora je politickou funkciou.

"Opakované vyjadrenia Harabina na adresu generálneho prokurátora považujeme za vyhrážky a snahu o ovplyvnenie nezávislého trestného konania," zdôraznila dnes pre TASR hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Andrea Predajňová.

Bývalý predseda Najvyššieho súdu SR Harabin podal v stredu (17.2.) trestné oznámenie na svoju nástupkyňu vo funkcii Danielu Švecovú. Dôvodom je zasahovanie do nezávislosti súdu. Na svojom webe o tom informoval vo štvrtok 18. februára denník Sme.

"Trestné oznámenie od Štefana Harabina bolo doručené na Generálnu prokuratúru Slovenskej republiky dňa 18. februára a bude vybavené zákonným spôsobom," dodala ďalej dnes Predajňová.

Harabin tak napadol Švecovej vlaňajšie rozhodnutie zrušiť mu senát a jeho následné pridelenie do senátu sudcovi Jurajovi Klimentovi. Ten mal spisy rozdeľovať tak, že Harabina vynechal. Trestné oznámenie sa týka aj Klimenta.

"Je nevyhnutné s plnou vážnosťou preskúmať trestnoprávnu zodpovednosť predsedníčky Najvyššieho súdu z hľadiska ustanovení Trestného zákona o zločine zasahovania do nezávislosti súdu. Vrátane riadiaceho predsedu súdu Klimenta," píše Harabin v podnete.

Podľa Klimenta Harabin opakovane zneužíva právomoc verejného činiteľa. Poukázal na to, že po pridelení do jeho senátu dostal priestor na dokončenie starých vecí. Namiesto toho sa venoval politike. "Neviem teda, za čo bral štyri mesiace plat – ten by mal podľa mňa Najvyššiemu súdu vrátiť," reagoval Kliment pre Sme.

V závere podnetu, ktorý má denník Sme k dispozícii, Harabin podotýka, že aj keď je Čižnár politickým nominantom, mal by konať v zmysle zákona. Inak môže mať problémy aj on.

"Princíp právnej zodpovednosti je totiž aplikovateľný aj na momentálnych politických držiteľov štátnej moci po ich odchode z funkcií," dodal Harabin.