Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Čižnár: Politikom ide pri smrti Filipínca o zviditeľnenie sa

Na archívnej snímke generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár. Foto: TASR Martin Baumann

Generálny prokurátor s poľutovaním konštatuje, že politici vrátane ministra spravodlivosti sú schopní doslova zneužívať tragédiu.

Bratislava 4. júna (TASR) - Generálny prokurátor (GP) SR Jaromír Čižnár vníma situáciu okolo smrti cudzinca z Filipín len ako bezprecedentnú snahu politikov zviditeľniť sa. Vyplýva to zo stanoviska generálneho prokurátora, ktoré médiám poskytla jeho hovorkyňa Andrea Predajňová.

„Generálny prokurátor s poľutovaním konštatuje, že politici vrátane ministra spravodlivosti sú schopní doslova zneužívať tragédiu, ktorá sa odohrala v súvislosti s napadnutím filipínskeho občana," píše sa v stanovisku. Podľa Čižnára je "smutné, že reakcie politikov prichádzajú po týždni a pripomínajú skôr „preteky", kto skôr a viac túto tému zneužije".

Podľa neho by mali kompetentné orgány prijať opatrenia na elimináciu násilia v centre hlavného mesta. "Generálna prokuratúra vo svojej kompetencii okamžite prijala náležité opatrenia, aby na páchateľa skutku bol podaný návrh na vzatie do väzby. Rovnako okamžite začal generálny prokurátor skúmať postup prokurátora, ktorý vo veci konal a v prípade, že zistí pochybenia, vyvodí náležitú zodpovednosť," uviedla Predajňová s tým, že generálny prokurátor k tomu nepotrebuje odporúčania a výzvy politikov.

"Ministrovi spravodlivosti pripomína a opakovane zdôrazňuje, že do činnosti prokuratúry nemá žiadnu ingerenciu, a preto z jeho strany ide len 'o silné reči.' Generálny prokurátor ministrovi spravodlivosti tiež odporúča, aby si s rovnakou horlivosťou robil poriadky vo svojom rezorte," doplnila Predajňová.

Dvadsaťosemročný Juraj H. z okresu Dunajská Streda mal v sobotu 26. mája nadránom napadnúť na Obchodnej ulici v Bratislave cudzinca z Filipín, ktorý sa snažil zabrániť obťažovaniu dvoch žien. Filipínec následkom zranení podľahol vo štvrtok 31. mája v ružinovskej nemocnici v Bratislave.

Polícii sa podarilo krátko po incidente zadržať a obviniť útočníka Juraja H. Prokurátor okresnej prokuratúry však nevidel v tomto prípade dôvod na väzbu a muža prepustil na slobodu. Polícia v sobotu (2.6.) informovala, že Juraj H. je opäť zadržaný. Obvinený je zároveň zo zabitia.

"Sudca pre prípravné konanie Okresného súdu Bratislava I bude o návrhu na vzatie do väzby obvineného J. H. rozhodovať dnes 4. júna," uviedol v pondelok pre TASR hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.