Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

R. Fico: Ak prezident vymenuje J. Čižnára, bude šéfom GP 7 rokov

Jaromír Čižnár Foto: TASR/Martin Baumann

Poslanci včera (18. júna) v tajnej voľbe zvolili za kandidáta na generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára.

Bratislava 19. júna (TASR) - Ak prezident SR Ivan Gašparovič vymenuje Jaromíra Čižnára za generálneho prokurátora, a ten neurobí nič protizákonné, bude generálnym prokurátorom sedem rokov a nič sa na tomto fakte nemôže zmeniť. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) v odpovedi na otázku, či je vláda pripravená aj na situáciu, že Ústavný súd SR rozhodne v prospech sťažnosti Jozefa Čentéša na jeho nevymenovanie do funkcie.

"Je irelevantné, čo sa stane do budúcnosti. Pán Čižnár je legitímne a demokraticky zvolený kandidát, lebo bol zvolený v tajných voľbách bez kontroly, fotenia poslancov alebo hrozby demisie predsedu vlády," zdôraznil Fico.

Premiér tvrdí, že Slovensko už dva roky nemá generálneho prokurátora vďaka opozícii. "Ak by sme čakali ďalej, nebudeme mať generálneho prokurátora minimálne do júna 2014. Neexistovala žiadna ústavná prekážka na zvolenie generálneho prokurátora. Žiadna sťažnosť podaná na ústavný súd nemá odkladný účinok a neexistuje legitímna prekážka, ktorá by NR SR bránila konať," zopakoval argumenty šéf exekutívy.


Na vyjadrenia opozičných predstaviteľov, že po prípadnej zmene vlády Čižnára vymenia, reagoval tým, že sú výsledkom prehraného politického i právneho súboja. "Ja nie som na to, aby som utieral soplíky opozícii. Akýkoľvek pokus odvolať generálneho prokurátora pred uplynutím jeho sedemročného funkčného obdobia by bol vážny zásah do stability právneho systému. Je to už také trápne divadlo z hľadiska práva," dodal.


Prezident sa otázkou vymenovania J. Čižnára začne zaoberať dnes

Ivan Gašparovič
Foto: TASR/MTI
Prezident Ivan Gašparovič sa otázkou vymenovania Jaromíra Čižnára za generálneho prokurátora SR začne zaoberať dnes. Vyplýva to z vyjadrení hovorcu prezidenta Mareka Trubača a hovorcu predsedu Národnej rady SR Pavla Chovanca.

"Nedostali sme zatiaľ návrh na vymenovanie kandidáta na post generálneho prokurátora, pána Čižnára. Pokiaľ prezident nedostal návrh na vymenovanie, nemôže konať," povedal Trubač. Dodal, že keď návrh dostanú, hlava štátu sa otázkou začne zaoberať.

"Návrh bude prezidentovi doručený v priebehu dnešného dopoludnia," uviedol pre TASR Chovanec.

Prezidenta pri vymenovaní generálneho prokurátora neviaže žiadna lehota a na základe rozhodnutia Ústavného súdu SR sa za určitých okolností môže rozhodnúť aj nevymenovať ho.

Podľa informácií TASR si však aj prezident uvedomuje potrebu vymenovania nového šéfa Generálnej prokuratúry SR po tom, ako celý proces viac ako dva roky stál. Predchádzajúceho kandidáta na generálneho prokurátora Jozefa Čentéša sa totiž prezident rozhodol nevymenovať vzhľadom na okolnosti jeho voľby a kauzu so skartovaním výpovede Igora Matoviča.

Poslanci Národnej rady SR 18. júna v tajnej voľbe zvolili za kandidáta na generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. Súčasný šéf bratislavskej krajskej prokuratúry získal vo voľbe, na ktorej sa zúčastnili len poslanci vládneho Smeru-SD, 82 hlasov od 82 prítomných poslancov. O jeho vymenovaní do funkcie musí ešte rozhodnúť prezident SR Ivan Gašparovič.

Jeho zvolenie prijala opozícia s nevôľou a označila ho za straníckeho kandidáta Smeru-SD. Čižnár sa niektorým poslancom predstavil v pondelok (17.6.) na Ústavnoprávnom výbore NR SR. Tam deklaroval, že funkciu chce vykonávať nadstranícky a pripomenul, že v minulosti odstíhal aj kauzy súvisiace s členmi strany Smer-SD.

Predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD) je presvedčený, že prezident Ivan Gašparovič nenájde na zvolenom kandidátovi na generálneho prokurátora nič, čo by nebolo v poriadku a bránilo by jeho vymenovaniu do funkcie. Vyhlásil to na brífingu po zvolení Čižnára s tým, že je len na hlave štátu, ako bude postupovať.

"Odkedy sa začalo objavovať meno pána Čižnára, nikto nespochybnil jeho odbornú spôsobilosť, navyše priebeh voľby nebol poznačený žiadnym presviedčaním poslancov, pečiatkovaním či kontrolovaním, voľba bola legitímna. Verím, že prezident rozhodne tak, aby Generálna prokuratúra SR mala čo najskôr nového šéfa," povedal.

Čižnár so svojou kandidatúrou na post generálneho prokurátora SR súhlasil vo štvrtok 13. júna 2013. Prijal tak návrh na kandidatúru zo strany vládnuceho Smeru-SD. Dva dni predtým v utorok 11. júna Rada prokurátorov SR opätovne odporučila Čižnára na funkciu generálneho prokurátora. Tento platný návrh Rady prokurátorov Národnú radu SR k ničomu nezaväzoval.

Krajský prokurátor Jaromír Čižnár nikdy nebol členom žiadnej politickej strany ani hnutia.

Opozícia chce požiadať prezidenta, aby s vymenovaním Čižnára počkal

Opozičné strany by chceli požiadať prezidenta SR Ivana Gašparoviča, aby počkal s vymenovaním Jaromíra Čižnára za generálneho prokurátora na rozhodnutie Ústavného súdu SR o sťažnosti Jozefa Čentéša. Ten namieta rozhodnutie hlavy štátu nevymenovať ho za generálneho prokurátora. Podľa informácií TASR už je žiadosť pre hlavu štátu naformulovaná, aktuálne sa zbierajú podpisy na jej podporu.

"Nedostali sme zatiaľ návrh na vymenovanie kandidáta na post generálneho prokurátora, pána Čižnára. Pokiaľ prezident nedostal návrh na vymenovanie, nemôže konať," povedal Trubač. Dodal, že keď návrh dostanú, hlava štátu sa otázkou začne zaoberať. "Návrh bude prezidentovi doručený v priebehu dnešného dopoludnia," uviedol pre TASR Chovanec.


SNS: Prichádza skúška charakteru Jaromíra Čižnára

Slovenská národná strana (SNS) opäť vyzýva vládu i parlament, aby čo najrýchlejšie prijali systémové zmeny pri voľbe generálneho prokurátora. Pomôže to predísť možným problémom v budúcnosti, podobným tým, akých sme boli svedkami v ostatných mesiacoch. Vyhlásil to predseda strany Andrej Danko.

"Fakt, že generálny prokurátor bol zvolený len vďaka väčšine poslancov vládnej strany v parlamente úplne bez podpory opozície, už na začiatku vzbudzuje pochybnosti občanov o jeho nestraníckosti a nezávislosti," zdôraznil Danko s tým, že len skutočne nestranícka osobnosť v tejto funkcii je zárukou, že sa "pohne dopredu nefunkčný systém v trestnoprávnych konaniach vyšetrovania káuz, ktoré traumatizujú spoločnosť". Len generálny prokurátor nezávislý od politikov je podľa neho garanciou zákonnosti a dodržiavania práv a povinností každého občana a je schopný konať voči komukoľvek, kto porušil zákon, nezávisle od toho, na akom stupni v hierarchii spoločnosti stojí.

"SNS rešpektuje fakt, že máme legitímne zvoleného generálneho prokurátora. Opätovne však zdôrazňuje potrebu zmeny systému jeho voľby tak, aby bol volený samotnými prokurátormi, a nie poslancami Národnej rady SR," vyhlásil Danko.

"Budúcnosť bude skúškou charakteru Jaromíra Čižnára a bude len na ňom, ako sa vysporiada s možnou politickou manipuláciou a možnými politickými tlakmi. Že to ustojí, naznačuje SNS jeho doterajšie pôsobenie, odbornosť a rešpekt v odborných kruhoch," povedal predseda SNS.

Sedem rokov, teda dĺžka funkčného obdobie generálneho prokurátora, je podľa neho dosť dlhý čas na to, aby "kompetentní pripravili a presadili koncepčné a systémové zmeny tak, aby sa v budúcnosti podobným patovým situáciám predišlo". "Pokiaľ im ide o Slovensko, ako deklarujú, a nie o výhody do najbližších parlamentných volieb, mali vytvoriť systém s mechanizmami vyvažovania zákonodarnej, výkonnej a súdnej moci, ktorý bude schopný fungovať bez ohľadu na to, aká politická strana alebo koalícia sa dostane k moci," vyhlásil Danko.

SNS podľa neho verí, že v osobe Jaromíra Čižnára dostalo Slovensko osobnosť, ktorá sama bude iniciovať navrhované zmeny a dokáže tak verejnosti svoju nadstraníckosť a nezávislosť.