Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

O tom, že premiér chce J. Čižnára, sa v NRSR hovorilo už dávno

Lucia Žitňanská Foto: TASR/Michal Svítok

Tvrdí to Lucia Žitňanská.

Bratislava 13. júna (TASR) - O tom, že po nevymenovaní Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora bude kandidátom Smeru-SD na tento post práve Jaromír Čižnár, sa podľa predsedníčky poslaneckého klubu SDKÚ-DS Lucie Žitňanskej hovorilo v parlamente už dávno. "Ešte predtým, ako jeho meno na požiadanie Smeru odobrila Rada prokurátorov," vyhlásila v reakcii na informácie, že nominantom Smeru-SD bude šéf Krajskej prokuratúry v Bratislave Jaromír Čižnár.

"Premiér Fico sa snaží vzbudiť zdanie výberu nového kandidáta na Generálneho prokurátora. Aj keď do svojej hry už zatiahol prezidenta Gašparoviča, nevymenovaním Čentéša, predsedníčku Ústavného súdu Macejkovú odďaľovaním rozhodnutia Ústavného súdu vo veci sťažnosti docenta Čentéša, aj Radu prokurátorov odobrením kandidáta Smeru Čižnára, vždy to bude len zdanie výberu," zdôraznila.

"Keby Jaromír Čižnár nebol rozhodnutý kandidovať, Smer by minulý týždeň voľbu Generálneho prokurátora nevyhlásil, takže jeho oznámenie o prijatí kandidatúry už dnes nie je žiadnym prekvapením. Je to len ďalší krok v napĺňaní scenára Róberta Fica na získanie úplnej politickej kontroly nad vyšetrovaním trestných činov," dodala s tým, že pre opozíciu je legitímne zvoleným generálnym prokurátorom Jozef Čentéš. "Pokiaľ o jeho sťažnosti voči nevymenovaniu prezidentom nerozhodne Ústavný súd, na voľbe iného Generálneho prokurátora sa podieľať nebudeme," uzavrela Žitňanská.

Smer-SD dnes predloží do Národnej rady (NR) SR svojho kandidáta na post generálneho prokurátora. "Pri jeho výbere prihliadneme na odporúčanie Rady prokurátorov SR," uviedla 12. júna pre TASR predsedníčka poslaneckého klubu Smeru-SD a podpredsedníčka parlamentu Jana Laššáková.

Čižnára naďalej odporúča Rada prokurátorov. Ide o platný návrh, ktorý však parlament k ničomu nezaväzuje. Neobsadenie postu generálneho prokurátora považuje Rada za nepriaznivé nielen pre samotnú prokuratúru, ale pre celú spoločnosť.

Poslanci by mali voliť generálneho prokurátora na budúci týždeň na júnovej schôdzi NR SR, ktorá sa začne v utorok (18. 6.).