Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Členovia hnutia Dvojjazyčné južné Slovensko odhalili svoju identitu

Ilustračné foto Foto: TASR

Cez víkend aktivisti hnutia Dvojjazyčné južné Slovensko spolu so združením Dvojjazyčný Gemer a Novohrad zorganizovali na viacerých miestach akcie občianskej neposlušnosti, uviedol jeden z aktivistov.

Dunajská Streda/Okoličná na Ostrove/Tešedíkovo/Gombasek 18. januára (TASR) - Aktivisti hnutia Dvojjazyčné južné Slovensko umiestnili v sobotu (16.1.) na viacerých miestach dvojjazyčné maďarsko-slovenské tabule. Počas tejto činnosti zakročila aj polícia, preto členovia hnutia odhalili svoju identitu. Umiestnené tabule sú zatiaľ ešte na svojich miestach. Informoval o tom TASR jeden z aktivistov Örs Orosz.

„Cez víkend aktivisti nášho hnutia Dvojjazyčné južné Slovensko spoločne so združením Dvojjazyčný Gemer a Novohrad zorganizovali na viacerých miestach akcie občianskej neposlušnosti, ktorými chceme upozorniť na dramatickú absenciu dvojjazyčnosti, ako aj na dlhoročnú politickú nečinnosť a zavádzanie, keďže za uplynulých 25 rokov sa v tejto oblasti sotva čosi pohlo vpred a takmer nič sa nevyriešilo,“ uviedol Ö. Orosz z obce Moča v okrese Komárno s tým, že pri sobotňajšej hromadnej akcii zasiahli príslušníci polície, konkrétne v obci Tešedíkovo (Pered) a pri Dunajskej Strede.

V Tešedíkove policajti preverili 26 osôb z radov hnutia, avšak napriek týmto skutočnostiam akcia prebehla bez prekážok. „V dôsledku zakročenia polície sa naše hnutie rozhodlo, že vystúpi z anonymity, cieľom je podpora vlastných členov, ktorí sa v sobotňajší deň podieľali na činnostiach občianskej neposlušnosti. Aktivisti odhalili svoje mená a tváre, aby takýmto spôsobom preukázali, že tak ako v minulosti ani v súčasnosti sa neboja postaviť a konať za práva svojej komunity,“ doplnil ďalší člen hnutia Pál Zachar zo Šiah.

Ako povedali, víkendové akcie sa konali na ceste I/63 pri Dunajskej Strede. „Opäť sme osadili dvojjazyčnú dopravnú tabuľu, ktorú v roku 2011 Slovenská správa ciest bleskurýchlo odstránila,“ konštatoval aktivista. Podľa jeho ďalších slov po siedmy raz umiestnili na železničnej stanici v Okoličnej na Ostrove maďarský názov obce, okrem toho doplnili dvojjazyčné cestovné poriadky a upratali okolie. „Tabule označujúce obec Tešedíkovo sme po druhý raz vymenili za tabule s názvom Pered, podľa výsledkov referenda. Odmontované tabule sme odovzdali predstaviteľom rezortu vnútra, štátnej polícii,“ priblížil Orosz s tým, že na Gemeri "zdvojjazyčnili" hnedé dopravné tabule označujúce Gombaseckú jaskyňu.

„Reakcie štátnych orgánov, najmä v Tešedíkove, sú dôkazom, že rozhodnutia a štátnymi orgánmi umelo vytvorené prekážky v oblasti dvojjazyčnosti majú národnostný základ. Reakčný čas úradov bol oveľa pomalší, keď niekoľko mesiacov neboli schopní umiestniť zákonom stanovené tabule s názvom obce v menšinovom jazyku. Tento dvojaký meter upozorňuje na základné problémy: na Slovensku sme občania druhej kategórie,“ tvrdili aktivisti hnutia.