Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Členovia ÚVK zložili sľub predsedovi vlády Robertovi Ficovi

Z prvého zasadnutia Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) pre voľby do orgánov samosprávy obcí 2014 na Úrade vlády SR v Bratislave 21. októbra 2014. Na snímke vľavo predseda vlády SR Robert Fico počas príhovoru k delegovaným zástupcom. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Premiér Robert Fico v slávnostnom príhovore pripomenul, že komunálne voľby majú osobitý význam.

Bratislava 21. októbra (TASR) - Dvadsať členov Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) pre novembrové voľby do orgánov samosprávy obcí zložilo dnes sľub predsedovi vlády SR Robertovi Ficovi (Smer-SD). Na základe žrebu sa predsedom komisie stal František Tanko (SRÚS), podpredsedníčkou je Eva Kukurová (Národ a Spravodlivosť - naša strana). Zapisovateľkou ÚVK je Eva Chmelová.

Premiér Robert Fico v slávnostnom príhovore pripomenul, že komunálne voľby majú osobitý význam. Poukázal pritom na to, že rozhodovanie samospráv sa týka každodenného života občanov. "V tom je ich zmysel a nenahraditeľnosť," zdôraznil premiér. Pripomenul tiež, že veľký záujem o komunálne voľby dokumentuje fakt, že kandidačné listiny predložilo 59 politických strán a 153 rôznych koaličných zoskupení, nominovať člena do ÚVK mohlo 34 politických strán, pričom 20 z nich túto možnosť aj využilo. Upozornil, že dôstojný a regulárny priebeh volieb vyšle do zahraničia ďalší pozitívny signál o Slovensku. Členom ÚVK zaželal premiér úspešné zvládnutie úlohy. Ako dodal, bude si to vyžadovať nemálo úsilia, vzájomného porozumenia a tolerancie.



Členmi ÚVK sa stali Jozef Behýl (NOVÝ PARLAMENT), Tibor Bernaťák (SNS), Miloslava Čutková (Strana moderného Slovenska), Martin Dubéci (Sieť), Radovan Gondžúr (KDH), Pavel Hatala (SĽS), Lýdia Hirošová (Európska demokratická strana), Vladimír Hudec (Strana demokratického Slovenska), Juraj Janošovský (Úsvit), Zoltán Kása (SMK), Pavol Konýček (Priama demokracia), Róbert Madej (Smer-SD), Karol Nagy (Most-Híd), Štefan Pecen (SaS), Juraj Petrovič (OKS)), Eva Sisková (ĽSNS), Štefan Škrabák (KSS), Jozef Vaškeba (Agrárna strana vidieka).

ÚVK sa ihneď po zložení sľubu stretla na prvom rokovaní

Členov ÚVK delegovali politické strany a hnutia, ktoré v komunálnych voľbách podali kandidačné listiny do obecných (mestských) zastupiteľstiev aspoň v jednej pätine slovenských okresov. Okrem ÚVK sa tvoria sa aj obvodné, miestne a okrskové volebné komisie.

Komunálne voľby, opakujúce sa v štvorročnom cykle, sa v ére samostatného Slovenska konajú po šiesty raz. Oficiálna predvolebná kampaň pre tohtoročné voľby sa začne koncom októbra. Samotné komunálne voľby budú v sobotu 15. novembra.