Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Členovia volebnej komisie musia byť pri výkone funkcie nestranní

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V prípade narušenia poriadku vo volebnej miestnosti je predseda okrskovej komisie povinný vyzvať jej člena, aby sa zdržal svojho konania.

Bratislava 23. septembra (TASR) - Členovia volebnej komisie musia byť nestranní pri výkone funkcie a nepôsobiť v prospech ani neprospech kandidujúcich subjektov. Tomu musia prispôsobiť aj svoje oblečenie a konanie. Upozorňuje na to Ministerstvo vnútra (MV) SR na svojom webe. Zdôraznilo, že členovia komisií nemôžu vstupovať s voličom do osobitného priestoru na úpravu hlasovacích lístkov.

"Je neprípustné, aby členovia okrskovej volebnej komisie svojím správaním alebo svojím odevom pôsobili vo volebnej miestnosti na voličov v prospech alebo neprospech kandidujúcich politických strán, koalícií a kandidátov," uviedol rezort.

V prípade narušenia poriadku vo volebnej miestnosti je predseda okrskovej komisie povinný vyzvať jej člena, aby sa zdržal svojho konania. Pri opakovanom narušení poriadku alebo neuposlúchnutí výzvy požiada o pomoc políciu a informuje štátnu komisiu.

Za výkon funkcie v okresnej a okrskovej volebnej komisii je stanovená odmena. Člen komisie má nárok na odmenu 62,20 eura, predseda komisie 80,86 eura a zapisovateľ 77,75 eura.

Predčasné parlamentné voľby sa budú konať o týždeň v sobotu 30. septembra. Volebná kampaň sa začala 9. júna, končí sa 48 hodín predo dňom konania volieb. Kandiduje v nich 24 politických strán alebo hnutí a jedna koalícia.