Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Slovensko

Človek v ohrození pošle na pomoc na Morave 100.000 eur

Na archívnej snímke odstraňovanie škôd v juhomoravskej obci Lužice 26. júna 2021. Foto: TASR - Ivan Kríž

Minulý týždeň sa na juhu Moravy v okresoch Hodonín a Břeclav vyskytlo tornádo.

Bratislava 29. júna (TASR) - Po vyčíňaní tornáda na juhu Moravy pošle nezisková organizácia Človek v ohrození na pomoc 100.000 eur. Na miesto v najbližších dňoch vyšle aj svojich pracovníkov. Informovala o tom mediálna koordinátorka organizácie Lenka Kačmárová.

Za štyri dni prispeli ľudia na pomoc obetiam nešťastia už vyše 76.000 eurami. Nezisková organizácia pridá k tejto sume z humanitárneho fondu ďalších najmenej 20.000 eur tak, aby celková prvotná suma pre pomoc v postihnutej oblasti dosiahla 100.000 eur, priblížila Kačmárová.

Organizácia sa v spolupráci s českým partnerom Člověk v tísni zameria na dlhodobú pomoc postihnutej oblasti. Pri katastrofách takýchto rozmerov je kľúčová koordinácia jednotlivých organizácií, aby pomoc bola efektívna, spravodlivá a nezdvojovala sa, uvádza organizácia. "Už teraz ale vieme povedať, že sa zameriame na pomoc rodinám a jednotlivcom, ku ktorým sa potrebná pomoc nedostane, alebo majú vzhľadom na svoj zdravotný stav alebo sociálnu situáciu špecifické potreby," povedala riaditeľka organizácie Andrea Najvirtová.

Slovenskí pracovníci z organizácie, ktorí pôjdu na miesto nešťastia, budú mapovať miestnych a koordinovať odovzdávanie pomoci. Organizácii prišlo okrem finančných darov aj množstvo dobrovoľníckych a materiálnych ponúk. "Som presvedčený, že najlepšia forma pomoci je tá finančná. Česká republika má dostatok stavebných firiem, remeselníkov a chýbajúceho materiálu. Veľa ľudí však prišlo o živobytie a domovy. Teraz potrebujú pomoc, aby prekonali to najhoršie obdobie," konštatuje koordinátor humanitárnej pomoci Človeka v ohrození Marián Cehelník.

Minulý týždeň sa na juhu Moravy v okresoch Hodonín a Břeclav vyskytlo tornádo. V niekoľkých obciach zničilo množstvo domov, spôsobilo škody za stovky miliónov korún a pripravilo o život šesť osôb. Zranených bolo okolo 200 ľudí. Tornádo na juhu Moravy bolo najtragickejšie v Európe od roku 2001.