Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Slovensko

Čo dnes chystajú slovenské mestá pre deti na MDD

Detičky na celom svete dnes majú svoj sviatok. Nie všetky deti ale majú dôvod na radosť. Foto: TASR/Martin Baumann

Všetky deti na Slovensku aj v zahraničí dnes oslavujú svoj sviatok, Medzinárodný deň detí.

Bratislava 1. júna (TERAZ.sk) - Bratislavské nové mesto pre deti pripraví veľkú oslavu na Kuchajde. Deťom dnes zaspievajú speváci zo SuperStar Dominika Mirgová a Michal Chrenko, vystúpi aj tanečný súbor z Číny.

Pre petržalské deti je pripravený zábavný program v Cik cak centre. Od 14.00 h do 19.00 h tu na nich čakajú hry, výtvarné ateliéry, tanečné a hudobné vystúpenia, bláznivé súťaže, karaoke či keramická dielnička.

Každé dieťa, ktoré dnes príde do ktorejkoľvek pobočky Staromestskej knižnice, bude mať ročnú registráciu zadarmo. Mestská časť pripravila pre deti aj tri podujatia. V nedeľu 10. júna pozýva na 16.00 h aj vďaka Milanovi Stráňavovi do Divadla Nová scéna na predstavenie Čarodejník z krajiny Oz.

Oslavujú aj malé mestské časti. Od 17.00 h je dnes vo Farskej záhrade v Devíne pre deti pripravená opekačka. V sobotu od 14.00 h budú zase oslavovať na futbalovom ihrisku Rusovce. Samospráva pripravila nielen súťaže, ale aj vozenie na poníkoch a na záver diskotéku.

V Holíči pre potešenie detí budú súťažiť netradičné plavidlá

Netradičné plavidlá budú v sobotu (2. júna) premávať počas osláv Medzinárodného dňa detí (MDD) a pri príležitosti otvorenia letnej turistickej sezóny v Holíči. Na vodách zámockých vodných valov budú súťažiť plávajúce kuriozity, ktoré Holíčania pripravili pre potešenie svoje, ale najmä najmenších.

"Musia splniť podmienku, že námetom budú rozprávky a rozprávkové bytosti. Zatiaľ vieme napríklad o víle, vodníkovi i Kremienkovi a Chocholúšikovi," uviedla pre TASR vedúca oddelenia kultúry a športu na radnici Hana Galková. V sobotu sa deti môžu okrem toho tešiť i na pestrý kultúry a zábavný program, vystúpia aj ich rovesníci zo základnej umeleckej školy a základných škôl. Atrakciou bude plavba dračích lodí pri Holíčskom zámku.

Malí Popradčania budú svoj sviatok oslavovať štyri dni

Malí Popradčania budú Medzinárodný deň detí (MDD) oslavovať štyri dni po sebe. Program odštartovala dnes Základná umelecká škola na Štefánikovej ulici v Poprade v okolí domu kultúry podujatím Farebný svet detí. O 16. hodine sa uskutoční v dome kultúry veľkoplošné premietanie filmu Shrek. Najväčšiu zábavu by si deti mali užiť v sobotu 2. júna, keď ich na Námestí sv. Egídia bude čakať množstvo rozprávkových bytostí.


Deti dobývali Uličku remesiel na Hrnčiarskej ulici

Netradičnú oslavu Medzinárodného dňa detí pripravila pre košických školákov nezisková organizácia Košice – región umenia a kultúry (KRUK). „Pripravili sme dobývanie Uličky remesiel, na ktoré sme pozvali deti zo základných škôl. Napokon sme ich privítali viac ako 400,“ povedala pre TASR projektová manažérka KRUK Jana Kopernická.

Dodala, že akcia je podporená Ministerstvom kultúry SR, ako súčasť projektu zameraného na zvýšenie kultúrno-spoločenskej hodnoty Hrnčiarskej ulice v Košiciach. Súčasťou programu boli skryté indície, vedomostné testy, súťaže, kvízy, skúsení animátori. „Ulička je vyzdobená farebnými balónmi. Zároveň je na nej opäť pripravená čarovná skriňa, z ktorej si budú môcť návštevníci vziať knihu, alebo ju vymeniť za svoju starú,“ dodala Kopernická.

Trnavské námestie dnes patrilo najmenším

Dobrovoľníci sa dnes v Trnave na hlavom námestí aj napriek slnku schovanému za oblakmi postarali o to, aby deti zo všetkých škôl mohli náležite osláviť svoj veľký sviatok, Medzinárodný deň detí. Už deviate podujatie Dobrovoľníci deťom prinieslo dopoludnie plné hier, zábavy a poznania.

Mestská rada mládeže s podporou radnice oslovila viaceré organizácie, ktoré v meste pracujú, a tie pripravili hry i ukážky svojej činnosti. Deti si mohli vyskúšať skákanie na trampolínach i nafukovačkách, in-line hokej, florbal, pokúsiť sa trafiť detské basketbalové koše či lukostrelecké terče. Mohli si aj zahrať šach, dať si namaľovať tvár či pozrieť si tanečné vystúpenia svojich rovesníkov. Rodičia sa na akcii mohli zoznámiť s celoročnou činnosťou dobrovoľných združení a najmä ich bohatou prázdninovou ponukou.