Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Čo robiť pri únose detí radia dnes v Centre na ochranu detí a mládeže

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Cieľom podujatia je varovať verejnosť pred negatívnymi javmi, poskytnúť jej odbornú, prípadne aj právnu pomoc.

Bratislava 28. júna (TASR) - Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR (MPSVR SR) dnes organizuje deň otvorených dverí zameraný na pomoc pri únosoch detí, či pri vymáhaní výživného od neplatiacich rodičov. TASR o tom informoval tlačový a komunikačný odbor rezortu práce.

"Od 8.00 h do 18.00 h v budove ministerstva radia odborníci z Centra medzinárodnoprávnej ochrany detí a mládeže všetkým záujemcom. Aj týmto spôsobom chcú apelovať na slovenské ženy, ale aj mužov, aby konali zodpovedne," uviedol rezort.

Cieľom podujatia je varovať verejnosť pred negatívnymi javmi, poskytnúť jej odbornú, prípadne aj právnu pomoc. Podľa odborníkov z centra práve letné obdobie láka k nadväzovaniu nových vzťahov, priateľstiev, ale aj manželstiev s inými štátnymi príslušníkmi.

"Je potrebné si uvedomiť, že pri medzinárodných manželstvách, respektíve vzťahoch, sa často stretávajú aj dve rozdielne kultúry, náboženstvá, ľudia z iných 'svetov', ktorí môžu mať odlišné názory na spôsob výchovy detí. Keďže každý rodič si prirodzene chráni svoje práva, práve táto rozdielnosť môže spôsobiť, že sa dieťa s ešte väčšou pravdepodobnosťou stáva nástrojom vydierania, konfliktov, a v neposlednom rade cezhraničných únosov," upozorňuje riaditeľka centra Andrea Císarová.

Zároveň však zdôraznila, že problémy môžu vzniknúť aj pri rozvodoch alebo partnerských rozchodoch slovenských občanov, ktorí trávia istý čas v zahraničí. Ani v týchto prípadoch nie sú vylúčené únosy detí.

Ako ďalej rezort uviedol, kým v roku 2016 riešilo centrum 60 prípadov unesených detí do zahraničia, v polovici tohto roka je ich zatiaľ len 20. Toto číslo však môže v letných mesiacoch výrazne narásť. Podľa štatistík centra je najviac únosov z Anglicka, Nemecka, Rakúska a Talianska. Pracovníci centra pomohli v priebehu minulého roka taktiež pri cezhraničnom vymáhaní výživného na deti vo výške viac ako 850.000 eur.

Naďalej je však problémom i odoberanie detí slovenským občanom sociálnymi úradmi v zahraničí v prípade ak sa rodina vysťahuje do cudziny. Najviac odobratých slovenských detí je v Spojenom kráľovstve, Nemecku a Rakúsku.