Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Čobanovová: Summit EÚ-západný Balkán by mal priniesť plán rozvoja

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Bulharská veľvyslankyňa takisto podčiarkla dôležitosť spolupráce členských krajín EÚ s partnermi zo západného Balkánu a ocenila aj podporu Slovenskej republiky.

Sofia/Bratislava 14. mája (TASR) - Summit EÚ - západný Balkán, ktorý sa uskutoční 17. mája v Sofii, by mal priniesť plán budúceho rozvoja a ďalšie perspektívy pre mladých, ktoré sú v regióne západného Balkánu veľmi potrebné. Pre TASR to po pondelkovom stretnutí veľvyslancov EÚ s predsedom vlády SR Petrom Pellegrinim uviedla veľvyslankyňa Bulharskej republiky na Slovensku Jordanka Čobanovová.

"Bude sa rokovať o konkrétnych projektoch na rozvoj v regióne západného Balkánu zameraných v prvom rade na oblasť dopravy, digitalizácie, vzdelávania," spresnila bulharská veľvyslankyňa.

Hovoriť sa bude aj o možnosti príspevkov pre oblasť západného Balkánu, ktoré by mohli plynúť z európskeho rozpočtu. "Vidíme tu veľkú podporu aj zo strany veľkých európskych krajín, a preto veríme, že aj v tejto oblasti dospejeme ku kompromisu," uviedla Čobanovová.

"Summit bude pre región západného Balkánu jasným signálom o jeho európskej perspektíve," zdôraznila. Záverom stretnutia bude podľa nej spoločná európska deklarácia, ktorej návrh je už takmer hotový.

Bulharská veľvyslankyňa takisto podčiarkla dôležitosť spolupráce členských krajín EÚ s partnermi zo západného Balkánu a ocenila aj podporu Slovenskej republiky. "Veľmi dôležité je, že sa summitu zúčastnia všetci zástupcovia krajín EÚ... Otvárame nové kapitoly v rokovaniach, a to je podstatné. Prispievame k rozvoju, pretože západný Balkán je súčasťou Európy," vyhlásila bulharská diplomatka.

Bulharsko prevzalo štafetu predsedníctva v Rade Európskej únie 1. januára. Čobanovová pripomenula, že medzi priority bulharského predsedníctva okrem integrácie západného Balkánu patria "bezpečnosť a stabilita s dôrazom na migráciu, digitálna ekonomika a mladí ľudia".