Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Radačovský o CoFoE: Občianske panely sú prvkom priamej demokracie

Na snímke europoslanec Miroslav Radačovský. Foto: archív M.Radačovský

Priestor na zlepšenie CoFoE je podľa Radačovského najmä v oblasti ekológie a zdôrazňovaní jej životného významu pre Európu a svet.

Bratislava/Brusel 17. decembra (TASR) - Občianske panely Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE) sú prvkom priamej demokracie a občanom členských krajín dávajú možnosť vyjadriť sa k fungovaniu EÚ a jej inštitúcií. Pre TASR to uviedol europoslanec Miroslav Radačovský (Slovenský patriot) z tábora nezaradených (NI).

"Dovolím si dokonca tvrdiť, že takáto forma prejavenia názorov občanov by sa mala uplatňovať v mnohých oblastiach spoločensko-ekonomického života spoločnosti," povedal.

V rámci Konferencie o budúcnosti Európy sa stretávajú štyri občianske panely zložené z 200 náhodne vybraných občanov členských krajín EÚ. Za najväčšie pozitívum konferencie považuje Radačovský skutočnosť, že "vyjadrenia občanov, prípadne ich návrhy na zlepšenie, ale aj prípadné kritické názory nebudú viazané názormi napríklad europoslancov, členov jednotlivých frakcií". Ich názory sú podľa jeho slov často ovplyvnené členstvom v politických stranách a politických zoskupeniach v národných štátoch.

"To nakoniec odporuje aj základným normám o fungovaní EÚ, keď každý europoslanec musí byť nezávislý od politických strán, ktorých je členom alebo na ktorých kandidátke sa do EP dostal," povedal.

Priestor na zlepšenie CoFoE je podľa Radačovského najmä v oblasti ekológie a zdôrazňovaní jej životného významu pre Európu a svet. "Ďalší priestor zlepšenia, vzhľadom na globálne obchodné vzťahy, vidím v ochrane práv spotrebiteľa a podpore združení na ochranu práv spotrebiteľa v jednotlivých národných štátoch," dodal.

Radačovský je v rámci EP členom Výboru pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa (IMCO) a Výboru pre digitálny vek a umelú inteligenciu (AIDA). Digitalizácia a ochrana spotrebiteľa sa podľa neho týkajú všetkých občanov EÚ "bez ohľadu na ich politickú príslušnosť, ideológie a politické videnie sveta".

"Práve preto verím, že sa podarí posilniť postavenie spotrebiteľov tak, aby sa stali hybnou silou zelenej a digitálnej transformácie," uviedol. Na časový horizont realizácie týchto zmien podľa neho vplýva viacero globálnych faktorov aj mimo EÚ.

Konferenciu o budúcnosti Európy organizujú Európsky parlament, Rada EÚ a Európska komisia. Táto iniciatíva dáva občanom Európy možnosť vyjadriť sa k jej budúcemu smerovaniu. Celkovo 800 zástupcov občanov bolo rozdelených do štyroch občianskych panelov, v rámci ktorých sa stretnú trikrát.

V každom z panelov je rovnaký počet mužov a žien a proporčne sú zastúpení ľudia z mestských a vidieckych oblastí zo všetkých 27 členských krajín. Najmenej jedna tretina účastníkov každého z panelov je vo veku do 25 rokov. Odporúčania panelov budú zahrnuté do záverečnej správy, ktorú pripraví na jar 2022 výkonná rada konferencie.