Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Colníci budú mať dve psovodky, očakáva sa pozitívny ženský prístup

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Po nástupe žien bude mať finančná správa 33 psovodov, ktorí sa starajú o 55 psov.

Bratislava 4. augusta (TASR) – Tri desiatky kynológov, ktorých zamestnáva Finančné riaditeľstvo SR, doplnia dve ženy. Tie sa v tomto roku zúčastnili na základnom kynologickom výcviku.

V ozbrojených zboroch a colných správach po celom svete ženy psovodky pôsobia. Na Slovensku je to po dlhšom čase novinka, vysvetlila hovorkyňa Colného úradu v Bratislave Katarína Tehlárová.

Od tohto kroku sa podľa nej očakáva pozitívny ženský prístup pri práci so psami a určité oživenie výkonu. Jedna z colníčok bude pôsobiť na východnej hranici, druhá v Bratislave, najmä v priestoroch bratislavského letiska.

Po nástupe žien bude mať finančná správa 33 psovodov, ktorí sa starajú o 55 psov, najmä nemeckých a belgických ovčiakov. Vycvičené sú na vyhľadávanie tabaku, drog, finančnej hotovosti i na výrobky z chránených druhov rastlín a živočíchov.

Služobné psy colníkov majú za sebou úspešný polrok, keď sa im za šesť tohtoročných mesiacov podarilo odhaliť takmer rovnaké množstvo nelegálne dovážaných cigariet ako za celý vlaňajší rok, informuje vo svojej dnešnej tlačovej správe Finančné riaditeľstvo SR.

V priebehu prvého polroka 2015 sa colníkom podarilo 180 záchytov tabakových výrobkov, počas ktorých psy objavili 832.000 nelegálne dovážaných cigariet. Vlani bolo s asistenciou služobných psov odhalených 954.255 nelegálne dovážaných cigariet. V roku 2013 to bolo až takmer 3,3 milióna kusov.

Nedávne ostré boje pašeráckych gangov neďaleko slovenských hraníc v západoukrajinskom Mukačeve podľa Tehlárovej dokazujú vysokú lukratívnosť pašovania cigariet z Ukrajiny do celej západnej Európy. Hovorkyňa priblížila, že pašeráci skúšajú na colníkov rôzne psychologické ťahy a vymýšľajú nové spôsoby pašovania, ktorými sa snažia obísť niekoľkostupňový systém kontrol.

Začiatkom roka sa napríklad pokúšali ukrajinskí manželia s dvoma malými deťmi previezť v obytnom karavane s českými poznávacími značkami viac ako 300.000 nelegálnych cigariet. Auto bolo zadržané za obcou Kechnec, v smere do Maďarska. Priestory, kde sa nachádzali cigarety, označil služobný pes.

Na nelegálny prevoz cigariet pašeráci využívajú aj samotné konštrukčné dutiny automobilov. "Na prvý pohľad prázdny maličký Renault Twingo prevážal viac ako sto kartónov cigariet," opísala Tehlárová. Nasadený služobný pes podľa nej označil dvere, nárazníky, pneumatiky, palubnú dosku, sedačky, teda takmer všetky miesta, ktoré poskytovali prirodzený priestor pre skrýšu cigariet.

Okrem nelegálne prevážaných cigariet colníci zaznamenali za prvý polrok tohto roka aj záchyt neprihlásenej finančnej hotovosti v objeme 19.000 eur a 15 záchytov drog, väčšinou marihuany a pervitínu. Najaktívnejšie boli služobné psy v územnom obvode Colného úradu v Žiline. Šesťkrát odhalili nelegálnu prepravu drog v celkovom množstve takmer jeden kilogram, uzavrela hovorkyňa Colného úradu v Bratislave.