Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

V Skalici sa dnes na spoločnom rokovaní zíde slovenská a česká vláda

Predseda vlády SR Robert Fico. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Ide o druhé spoločné zasadnutie vlád oboch krajín. To prvé sa uskutočnilo 29. októbra 2012 v Uherskom Hradišti a Trenčíne.

Bratislava 24. apríla (TASR) - Skalica bude dnes dejiskom rokovania slovenskej a českej vlády, na ktorom členovia oboch kabinetov prediskutujú aktuálne rezortné problematiky. Stretnutie pred 11.00 h otvoria premiéri Robert Fico a Bohuslav Sobotka so svojimi príhovormi.

Následne ich čakajú hodinové spoločné rozhovory a paralelné rokovania jednotlivých ministrov za obe strany.

Popoludní podpíšu šéfovia rezortov obrany SR Martin Glváč a ČR Martin Stropnický memorandum o spolupráci medzi 5. plukom špeciálneho určenia a špeciálnymi silami Armády ČR. Šéfovia diplomacií Miroslav Lajčák a Lubomír Zaorálek podpíšu protokol o spolupráci medzi svojimi ministerstvami. Premiéri prijmú spoločné vyhlásenie.

Toto rokovanie podľa Úradu vlády SR potvrdzuje nadštandardnosť slovensko-českých vzťahov a nadväzuje na tradíciu spred dvoch rokov. Na jej pokračovaní sa dohodli premiéri počas Sobotkovej oficiálnej návštevy v Bratislave vo februári.

Ide o druhé spoločné zasadnutie vlád oboch krajín. To prvé sa uskutočnilo 29. októbra 2012 v Uherskom Hradišti a Trenčíne.

Výberová chronológia spoločných zasadnutí vlády SR a vlád susedných štátov

Skalica sa dnes stane miestom stretnutia vlád Slovenskej republiky a Českej republiky.

TASR prináša výberovú chronológiu predchádzajúcich spoločných zasadnutí vlády SR a vlád susedných štátov.

29. októbra 2012 - V českom Uherskom Hradišti a následne v Trenčíne sa zišli premiéri a ministri vlád SR a ČR. Okrem spoločného stretnutia členov vlád, absolvovali separátne rokovania vedúci jednotlivých rezortov.

27. marca 2013 - Mesto Poprad bolo dejiskom spoločného zasadnutia vlád Slovenskej republiky a Poľskej republiky. Vlády na čele s premiérmi rokovali o spoločnej kandidatúre Poľska a Slovenska na zorganizovanie zimných olympijských hier v roku 2022.

2. júla 2013 - Predseda vlády SR Robert Fico odcestoval do Budapešti na spoločné rokovanie predstaviteľov vlád Slovenskej republiky a Maďarska. Na spoločnom zasadnutí prerokovali predsedovia vlád a niektorí ministri kľúčové otázky pre ďalší rozvoj vzájomnej spolupráce medzi Bratislavou a Budapešťou.