Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Csáky víta Európsku komisiu, ku kontroverznému listu sa nevyjadril

Pál Csáky Foto: TASR/Michal Svítok

Ku kontroverznému listu, na ktorom je podľa portálu denníka Plus jeden deň Csáky podpísaný ako maďarský europoslanec, sa vo vyhlásení nevyjadril.

Bratislava 22. októbra (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu dnes schválili zloženie novej Európskej komisie pod vedením jej predsedu Jeana-Claudea Junckera. Skončilo sa tým osemmesačné obdobie neistoty v EÚ. Európska komisia totiž vážnejšie rozhodnutia, ktoré by mali aj politickú váhu od marca tohto roka už neprijala.

Podľa europoslanca Pála Csákyho vznik novej komisie predbiehalo niekoľko zvláštnych rozhodnutí, ktorým sa v budúcnosti treba venovať a ktoré by bolo treba odstrániť zo systému. TASR o tom informovala asistentka poslanca Európskeho parlamentu Pála Csákyho Éva Dunajszky.

Europoslanec Csáky preto dnes v písomnom vyjadrení navrhol, aby sa v budúcnosti zmenil proces nominácie na eurokomisárov tak, že predseda Európskej komisie by po svojom zvolení a vymenovaní začal rozhovory s predsedami vlád členských krajín, ponúkol by im portfólia a jednotlivé vlády členských krajín by až potom nominovali kandidáta na eurokomisára.

Súčasný systém je obrátený

"Súčasný systém je totiž obrátený, členské štáty pri nominácii vôbec netušia, ktoré portfólio ich kandidát dostane. Preto sa mohlo stať, že odborná alebo politická nespôsobilosť niektorých kandidátov sa stala zjavnou až počas vypočúvania v Bruseli, čo znamená stratu prestíže nielen pre danú krajinu, ale aj pre EÚ," upozorňuje Csáky.

Na základe dnešného vyjadrenia europoslanca Csákyho zloženie Junckerovej komisie nie je ideálne, ale každopádne vidí šancu na to, aby nová komisia priniesla nové energie do politiky EÚ. "Preto podporil EK na dnešnom hlasovaní o dôvere," uzatvára Csákyho hovorkyňa.

Kontroverzný list

Denník Plus jeden deň upozornil, že na internete je k dispozícii dokument s hlavičkou Európskeho parlamentu (EP), pod ktorým je Csáky podpísaný ako maďarský europoslanec, hoci v EP reprezentuje Slovenskú republiku.

"Ide o list francúzskemu prezidentovi, v ktorom niektorí europoslanci vítajú rozhodnutie francúzskej vlády o pozastavení dodávky vrtuľníkovej lode Mistral ruskej armáde. List, ktorý koloval v septembri medzi politikmi, mali podpísať aj dvaja slovenskí europoslanci – Ivan Štefanec a Pál Csáky," konštatuje denník.

Reakciu SNS si môžete prečítať TU.

"Kým pri Štefancovom mene je uvedené Slovensko, pri mene Pála Csákyho svieti nápis Hungary – teda Maďarsko," upozornil Plus jeden deň. Csáky sa k celej veci dodnes nevyjadril a problému sa nevenoval ani v aktuálnom stanovisku, ktoré zaslal tlačovým agentúram. Predseda SMK József Berényi označil Csákyho podpis ako maďarského europoslanca za omyl.