Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

CSÁKY: Europoslancov zaujímal Ficov výrok, vysvetlili sme aj autonómiu

Archívna snímka. Pál Csáky. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Zástupcovia SMK a Mosta - Híd hovorili v Štrasburgu aj o tom, nakoľko sú schopné spolupracovať pri obhajovaní menšinových práv.

Bratislava 8. októbra (Teraz.sk) - Pred asi stovkou europoslancov a účastníkov rokovania pracovnej skupiny intergroup v Štrasburgu dnes člen Európskeho parlamentu Pál Csáky (SMK) a predseda SMK József Berényi vysvetľovali problémy spojené so životom menšín na Slovensku. "Rokovanie malo dve témy, naša časť sa týkala postavenia menšín na Slovensku, druhou témou boli jazykové práva v Španielsku," povedal pre Teraz.sk Csáky.

Obaja politici SMK mali asi desaťminútové príhovory, po ktorých odpovedali na otázky prítomných. "Načrtol som otázku, že SR je multietnická krajina, kde tvoria menšiny asi 20 percent obyvateľstva. A maďarská menšina je tu najväčšia," povedal Csáky. Berényi podľa neho prezentoval názory SMK na menšinové otázky, vrátane programových dokumentov.

"Hovoril aj o tom, prečo je termín autonómia na Slovensku citlivý," poznamenal Csáky. Akékoľvek autonomistické strany na Slovensku, či už pred rokom 1939, alebo v deväťdesiatych rokoch dvadsiateho storočia, podľa neho vždy v skutočnosti smerovali k samostatnosti. "Preto radšej používame termín ´samospráva´," povedal Csáky, podľa ktorého sa SMK snaží najmä o posilnenie samosprávnych právomocí v školskej a kultúrnej oblasti.

József Berényi
Foto: TASR




V časti venovanej otázkam sa europoslanci podľa Csákyho pýtali aj ná výrok, pripisovaný slovenskému premiérovi Robertovi Ficovi, podľa ktorého mal povedať, že Slovensko nie je pre menšiny, ale pre väčšinový národ. Samotný Fico však medzičasom poprel, že by tieto slová povedal.

"Podľa mňa sa s tým musia vyrovnať v prvom rade eurosocialisti, stále platí návrh na pozastavenie Smeru," konštatoval Csáky s tým, že premiér možno nepovedal tento výrok v poslednej dobe, ale pred niekoľkými rokmi zachytil podobný, prednesený na pôde Matice slovenskej.

Archívna snímka. Predseda vlády SR Robert Fico.
Foto: TASR/Michal Svítok




Ďalšia otázka podľa Csákyho smerovala k spolupráci SMK a Mostu - Híd pri obhajovaní menšín na Slovensku. "Reagoval pán poslanec Nagy (Most - Híd), povedal, že to teraz nie je aktuálne. Podľa mňa hovoril korektne," povedal Csáky.

Archívna snímka. József Nagy.
Foto: TASR/Michal Svítok


"Intergroup je pracovná skupina, ktorá má 58 členov z 24 členských krajín, zahŕňa všetky frakcie," priblížil Csáky platformu, na ktorej sa dnes diskutovalo najmä o jazykových právach menšín na Slovensku a v Španielsku.