Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

CSÁKY: Europoslanci budú v Štrasburgu rokovať o autonómii Maďarov v SR

Europoslanec P. Csáky v Štrasburgu Foto: TASR/AP

Zasadnutie intergroup venované menšinovým otázkam na Slovensku bude hostiť europoslanec Pál Csáky (SMK) a vystúpi na ňom aj predseda SMK József Berényi.

Bratislava 7. októbra (Teraz.sk) - Europoslanci budú zajtra v Štrasburgu rokovať o situácii menšín na Slovensku, témou bude aj otázka autonómie maďarskej menšiny. Pre Teraz.sk to uviedol člen Európskeho parlamentu (EP) Pál Csáky.

"Intergroup je pracovná skupina, ktorá má 58 členov z 24 členských krajín, zahŕňa všetky frakcie," priblížil platformu, na ktorej diskusia prebehne Csáky. "Zajtra bude na programe situácia maďarskej komunity na Slovensku. Viesť to bude predseda skupiny, ja budem mať úvodné slovo ako hostiteľ," dodal europoslanec.



Na archívnej snímke bývalý šéf SMK a europoslanec Pál Csáky počas rozhovoru pre Tlačovú agentúru Slovenskej republiky
Foto: TASR/Michal Svítok


V diskusii vystúpi aj predseda Strany maďarskej komunity József Berényi a Csáky predpokladá, že príde aj europoslanec Mosta - Híd József Nagy. "Ja budem prezentovať dokument SMK, ktorý sme dali na verejnú diskusiu a máme ho na internetovej stránke," poznamenal Csáky.

"V dokumente sa hovorí o kultúrnej a školskej autonómii," odpovedal na otázku, či budú pri prezentácii otvárať aj otázky autonómie.

Predseda strany SMK József Berényi.
Foto: FOTO TASR/Michal Svítok


O tom, aké budú výstupy z diskusie, rozhodnú podľa Csákyho poslanci v závere rokovania. Predpokladá, že výstupy z rokovania budú smerovať ďalej do pracovných skupín.