Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

P. Csáky si cení voličov SMK, Zs. Simon čakal iný výsledok

Na snímke Pál Csáky Foto: TASR/Michal Svítok

Tento výsledok podľa Csákyho naznačuje zmenu pomerov na južnom Slovensku.

Bratislava 25. mája (TASR) - Pála Csákyho, ktorý by mal byť novým europoslancom za SMK, teší úspech v sobotňajších eurovoľbách. SMK mala doteraz dvoch europoslancov, v novom europarlamente bude za túto stranu len jeden.

Csákyho príjemne prekvapilo aj to, že SMK volilo viac ľudí ako Most-Híd. Dodal, že podľa odhadov by mala mať SMK 6,5 percenta a Most-Híd 5,8 percenta. Tento výsledok podľa Csákyho naznačuje zmenu pomerov na južnom Slovensku.

Expredseda SMK je rád, že v europarlamente nebude zrejme sedieť so Zsoltom Simonom. Za Most-Híd by mal mandát obsadiť József Nagy. Csáky mieni byť aktívny v Bruseli aj na Slovensku. "Chcem byť viditeľnejší ako doterajší europoslanci," uviedol pre TASR.

Csákyho znepokojuje volebná účasť, ktorá je podľa odhadov okolo 13 percent. "So znepokojením sledujem nezáujem ľudí o eurovoľby," povedal pre TASR Csáky.

Zs. Simon čakal iný výsledok, ale úspech strany ho teší

Líder eurokandidátky Mostu-Híd Zsolt Simon očakával v eurovoľbách iný výsledok, ale úspech kolegovi Józsefovi Nagyovi praje. "Pracoval usilovne," skonštatoval pre TASR Simon.

Na snímke kandidát na europoslanca za Most-Híd Zsolt Simon vhadzuje hlasovací lístok do volebnej urny vo voľbách do Európskeho parlamentu vo volebnej miestnosti v obci Padarovce
Foto: TASR/Ján Siman
V novom europarlamente by mal mať Most-Híd jedného europoslanca. Simona teší, že strana uspela. "Som rád, že strana Most-Híd bola ako tím úspešná. Máme jedného europoslanca a som rád, že som mohol stáť na čele kandidátky," povedal.

Nagyovi praje, aby sa mu v Bruseli darilo. Na otázku, či pre volebný neúspech nezvažuje odstúpiť z funkcie podpredsedu reagoval, že je to v tejto chvíli bezpredmetné. "Voľby považujem za úspech. Ako strana, tím sme uspeli," zopakoval. Nízky záujem voličov o eurovoľby Simona neteší. Volebná účasť sa odhaduje okolo 13 percent. Podľa Simona ukázala výhody strán, ktoré sú na politickej scéne dlhé roky a majú tak aj pevnú voličskú základňu.

V novom europarlamente by mali za Slovensko sedieť poslanci strán Smer-SD, KDH, SDKÚ-DS, SaS, NOVA, OĽaNO, Most-Híd a SMK. Vyplýva to z odhadov viacerých politických strán, ktoré kandidovali do Európskeho parlamentu (EP).

Trinásť miest v Európskom parlamente by mali obsadiť: Maroš Šefčovič, Monika Flašíková Beňová, Boris Zala, Vladimír Maňka (všetci Smer-SD), Anna Záborská, Miroslav Mikolášik (obaja KDH), Ivan Štefanec, Eduard Kukan (obaja SDKÚ), Branislav Škripek (OĽaNO), József Nagy (Most-Híd), Richard Sulík (SaS), Pál Csáky (SMK) a Jana Žitňanská (Nova, KDS, OKS).

Oficiálne výsledky volieb do EP sa začnú zverejňovať rovnako ako v ostatných štátoch EÚ dnes o 23. hodine, v sídle Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku na bratislavských Palisádach. Priebežné výsledky zverejňované nebudú. Slovensko bude mať v europarlamente 13 poslancov.