Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

K. Cséfalvayová stiahla zákaz kumulácie funkcií rektorov

Na snímke poslankyňa Katarína Cséfalvayová (Most-Híd). Foto: TASR - Jakub Kotian

Žiaľ, zistila som, že ani po predošlom súhlase nie je momentálne politická vôľa na to, aby sa podobná úprava v parlamente presadila, vysvetlila Cséfalvayová.

Bratislava 23. marca (TASR) - Rektori verejných vysokých škôl a dekani ich fakúlt nateraz nebudú mať zo zákona zakázané kumulovať svoje pozície s inými vedúcimi funkciami. Poslanci Národnej rady SR o takejto zmene totiž nerozhodnú, keďže Katarína Cséfalvayová (Most-Híd) stiahla svoju novelu zákona o vysokých školách, ktorá mala kumuláciu funkcií zakázať. V parlamente Cséfalvayová momentálne nevidí politickú vôľu na takúto úpravu.

"Žiaľ, zistila som, že ani po predošlom súhlase nie je momentálne politická vôľa na to, aby sa podobná úprava v parlamente presadila. Preto som sa nateraz rozhodla svoj návrh stiahnuť," vysvetlila Cséfalvayová. Svojej iniciatívy sa však nemieni vzdať. "Budem politických partnerov presviedčať, že návrh na obmedzenie kumulovania vedúcich funkcií v rukách jednej osoby je správnym krokom na ceste za lepším školstvom," doplnila.

Vysoké školy na Slovensku potrebujú podľa poslankyne mnoho zmien, aby sa stali prvotriednymi inštitúciami, ktoré budú pripravovať mladých odborníkov schopných presadiť sa v modernom svete. "Medzi top 1000 univerzitami sa umiestnili iba dve školy zo Slovenska, medzi 600. a 800. priečkou. To znamená, že máme málo konkurencieschopné vysoké školy," upozornila.

Jednou z príčin je podľa nej aj slabá rotáciu kádrov. Mladí odborníci sa podľa Cséfalvayovej ťažko presadzujú v štruktúrach školy. Jej novela mala situáciu riešiť. "Chcem, aby sa zvyšovali šance pre mladých vzdelaných akademikov zastávať aj vysoké funkcie v rámci manažmentu školy," poznamenala s tým, že navrhovala, aby jeden a ten istý človek nezastával viacero vedúcich postov.