Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

Colný úrad stiahol z predajní na Orave stavebnice a športovú obuv

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Výrobky, ktoré sa na prvý pohľad líšili od originálov, našli v dvoch prevádzkach.

Trstená 14. februára (TASR) - Napodobeniny stavebníc a športovej obuvi zaistili príslušníci finančnej správy z Trstenej pri kontrole prevádzok v oravskom regióne. Keďže nespĺňali požiadavky na darovanie na humanitárne účely, tovar zlikvidujú. TASR o tom v utorok informovala hovorkyňa Colného úradu (CÚ) Žilina Božena Chríbiková.

Výrobky, ktoré sa na prvý pohľad líšili od originálov, našli v dvoch prevádzkach. Rozdiel bol vo vyhotovení, dizajne a vyobrazení ochrannej zámky. "Predmetom podozrenia na falzifikáty bola športová obuv a stavebnice, ktoré boli ponúkané na predaj zákazníkom. Kontrolujúci ich zaistili a poslali na odborné posúdenie. Zástupcovia držiteľov ochranných známok potvrdili, že výrobky nie sú originály," priblížila Chríbiková.

Dodala, že aj keď za určitých podmienok stanovených zákonom takýto tovar môže byť poskytnutý na humanitárne účely, zadržané napodobeniny na to nespĺňali predpísané požiadavky. "Okrem toho, že porušením práv duševného vlastníctva vznikla majiteľom značiek finančná ujma, nie je možné ani zaručiť ich zdravotnú neškodnosť a bezpečnosť. Preto budú zlikvidované," vysvetlila hovorkyňa.