Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 9. jún 2024Meniny má Stanislava
< sekcia Slovensko

Okruh cudzincov, ktorí budú môcť dostať dlhodobý pobyt, sa asi rozšíri

V ňom sa okrem iného rozširujú dôvody zániku azylu a zastavenia konania o azyle, nanovo sa upravuje zánik doplnkovej ochrany a tiež sa rozširujú dôvody jej zániku.

Bratislava 9. januára (TASR) - Okruh štátnych príslušníkov tretích krajín, ktorým po splnení stanovených podmienok bude možné udeliť dlhodobý pobyt, sa zrejme rozšíri o osoby s udeleným azylom alebo poskytnutou doplnkovou ochranou. Vyplýva to z novely zákona o pobyte cudzincov, ktorú dnes schválila vláda.

Novelou sa podľa ministerstva vnútra zapracúvajú aj požiadavky, ktoré vyplynuli z praxe. Týka sa to napríklad udeľovania a obnovovania prechodného pobytu na účel podnikania, či prechodného pobytu Slovákov žijúcich v zahraničí, pričom sa odbúravajú takmer všetky administratívne povinnosti, ktoré sa na nich v súčasnosti vzťahujú. Zmeny sa dotýkajú aj asistovaného dobrovoľného návratu, oznamovacích povinností cudzincov a rôznych právnických osôb a vydávania dokladov o pobyte.

Vláda schválila aj zmeny v zákone o azyle. V ňom sa okrem iného rozširujú dôvody zániku azylu a zastavenia konania o azyle, nanovo sa upravuje zánik doplnkovej ochrany a tiež sa rozširujú dôvody jej zániku. V zákone o Policajnom zbore sa navrhuje zmena pri snímaní identifikačných znakov cudzincov a úprava oprávnení pri zabezpečovaní kontroly hraníc. Navrhuje sa tiež zlúčiť služby hraničnej a cudzineckej polície ako ďalší prvok v postupnom budovaní Integrovaného systému riadenia vonkajších hraníc. Ak schválený návrh odsúhlasia aj poslanci Národnej rady SR, nové pravidlá by mohli platiť od 1. mája 2013.