Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Niektoré centrá voľného času končia, avizujú obce

Ilustračné foto. TASR/Henrich Mišovič

Presné čísla a počty ďalších centier, ktoré by mohli skončiť, ešte asociácia nemá, keďže obce musia rozhodnúť o tom, či poskytnú dotáciu na krúžky do konca apríla.

Bratislava 22. apríla (TASR) - Niektoré obce už požiadali ministerstvo školstva o zrušenie centier voľného času (CVČ). Rezort eviduje žiadosť o zrušenie CVČ v Dolnom Kubíne, k 31. júlu 2013 vyradil zo siete aj žilinské centrum Žirafa.

"Iné žiadosti k dnešnému dňu neevidujeme," povedal dnes pre TASR hovorca ministra školstva Michal Kaliňák. Asociácia CVČ v správe o situácii v školstve, ktorú zostavili učitelia, uviedla, že končí aj CVČ v Stropkove a Prakovciach. Rušenie centra v Prakovciach potvrdil aj zástupca starostu Štefan Kačír.

"Tým, že sa zmenou legislatívy od 1. januára menili strediská voľného času a záujmovej činnosti v základných školách na CVČ, nastala situácia, že by sme u nás mali dve CVČ," zdôvodnil s tým, že pre obec by nebolo výhodné mať dve centrá s rovnakou činnosťou. Riaditeľka žilinského centra Žirafa Ľudmila Chodelková považuje vyradenie centra za nezákonné a vedenie preto podá podnet na Okresnú prokuratúru v Žiline. Toto CVČ navštevovalo asi 8000 detí, z toho asi 5000 z okolitých obcí.

Presné čísla a počty ďalších centier, ktoré by mohli skončiť, ešte asociácia nemá, keďže obce musia rozhodnúť o tom, či poskytnú dotáciu na krúžky do konca apríla. "Zatiaľ ešte ani niektoré zariadenia nevedia, ako budú fungovať," povedala pre TASR riaditeľka asociácie Marta Hanečáková. Výbor petície za spravodlivé a nediskriminačné školstvo plánuje po 30. apríli písať starostom listy s otázkou, ako vyriešili financovanie záujmovej činnosti.

Podľa ministrovho hovorcu sa dá očakávať, že zaniknú ďalšie centrá, keďže od nového roka sa strediská záujmovej činnosti v školách pretransformovali na centrá voľného času. "Vznikajú situácie, že na tej istej adrese sú zaradené aj dve CVČ," dodal Kaliňák. Ministerstvo podľa neho požiadalo Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) o správu, na základe ktorej bude vedieť, koľko financií z balíka určeného na krúžky, samosprávy vyčlenili a koľko detí ich využilo.

Fungovanie centier výrazne ovplyvnila zmena pravidiel financovania z dielne ministra Dušana Čaploviča (Smer-SD). Kým doteraz išli peniaze priamo do centier, ktoré deti navštevujú, od nového roka peniaze dostávajú obce podľa počtu detí s trvalým pobytom. Na nich záleží, či prostriedky prepošlú centrám vo vedľajších obciach, ktoré ich deti navštevujú, alebo či zriadia vlastné. Okrem toho sa výrazne znížila dotácia na dieťa.

Podľa Asociácie CVČ museli pre novú legislatívu niektoré centrá znižovať počet zamestnancov, ďalším zariadeniam znížili rozpočet, niektoré nemajú na mzdy alebo na zaplatenie nájmov. "Zmena kritérií silne diskriminuje deti, ktoré žijú na vidieku, pretože na činnosť budú musieť doplatiť oveľa viac, ako to bolo doposiaľ," píše sa v správe o situácii v školstve. Minister Čaplovič zmenu odôvodnil tým, že sa s peniazmi na krúžky obchodovalo. Riaditeľka asociácie centier hovorí, že peniazmi sa neobohacovali CVČ, ale obce.

"Toto, čo sa urobilo, nemá dosah na kvalitu činnosti. Zamedzilo sa špekulovaniu v rámci centier, ale to špekulovanie nevychádzalo z centier," podčiarkla.

Zrušenie CVČ v Prakovciach má podľa vicestarostu Š. Kačira praktický význam


Prakovce 22. apríla (TASR) – Zrušenie Centra voľného času (CVČ) v obci Prakovce v okrese Gelnica má podľa zástupcu starostu obce Štefana Kačíra praktický dôvod.

„Tým, že sa zmenou legislatívy od 1. januára menili strediská voľného času a záujmovej činnosti na základných školách na CVČ, nastala situácia, že by sme u nás mali dve CVČ,“ uviedol Kačír pre TASR. Doplnil, že CVČ, ktorého zriaďovateľom bola obec tu fungovalo od septembra 2012 a úmyslom obce bolo zapojiť do jeho činnosti aj mládež od 15 do 30 rokov. „Túto činnosť teraz bude suplovať CVČ, ktorého zriaďovateľom je základná škola,“ doplnil.

Podľa Kačíra sa zrušenie jedného CVČ nijako nedotkne zamestnanosti. „V obecnom CVČ zatiaľ nebol vymenovaný riaditeľ, túto činnosť som dočasne vykonával ja a vedúci krúžkov budú pracovať naďalej vo fungujúcom CVČ,“ zdôraznil. Toto zlúčenie dvoch centier do jedného má aj praktické výhody. Odbúra saa zbytočná administratíva, či ekonomické riadenie. Pre obec by nebolo výhodné mať dve Centrá voľného času, v podstate s rovnakou činnosťou.

Súčasné CVČ tak bude spolufinancované z obecného rozpočtu, pričom v tomto roku plánujú v Prakovciach vybudovať multifunkčné ihrisko za 50.000 eur.

Podľa Asociácie CVČ SR zmena zákona o financovaní základných, stredných škôl a školských zariadení platná od 1. januára 2013 neodráža komplexne legislatívu, ktorá sa vzťahuje na výchovné pôsobenie na deti a mládež. Podľa stanoviska Asociácie v zmene nie je zadefinovaný spôsob, akým obce a mestá zabezpečia činnosť CVČ ak takéto zariadenie v obci nemajú.