Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 25. máj 2024Meniny má Urban
< sekcia Slovensko

Cvičenie INEX 6 preverí manažment mimoriadnych radiačných situácií

Na snímke sonda pre meranie radiácie na streche budovy ÚVZ v Bratislave. Foto: TASR - Michal Svítok

Vykonanie cvičenia INEX 6 v Slovenskej republike je koordinované Ministerstvom vnútra SR v spolupráci s Ministerstvom zdravotníctva SR a Úradom jadrového dozoru SR.

Bratislava 1. februára (TASR) - V dňoch 12. až 16. februára sa na Slovensku uskutoční cvičenie INEX 6, zamerané na preverenie manažmentu mimoriadnych radiačných situácií. Návrh na prípravu a vykonanie cvičenia v stredu schválila vláda.

"Cieľom cvičenia bude preverenie pripravenosti Slovenskej republiky na dlhodobú obnovu a existujúcu situáciu ožiarenia po skončení jadrovej alebo radiačnej havárie a testovanie kľúčových oblastí pre pripravenosť na obnovu," uviedli predkladatelia materiálu, ktorí pripomenuli, že séria medzinárodných havarijných cvičení INEX, organizovaná Organizáciou pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) a jej Agentúrou pre jadrovú energiu (NEA), slúži na preverenie manažmentu mimoriadnych radiačných situácií. "Medzinárodné cvičenia, do ktorých sa SR v minulosti zapojila, potvrdili nevyhnutnosť zapájania Slovenska do testovania na účely zistenia nedostatkov a zlepšenia nastavenia opatrení," dodali.

Vykonanie cvičenia INEX 6 v Slovenskej republike je koordinované Ministerstvom vnútra SR v spolupráci s Ministerstvom zdravotníctva SR a Úradom jadrového dozoru SR. "Cvičenie zahŕňa sériu štyroch modulov, ktoré sú zamerané na preverenie manažmentu mimoriadnej radiačnej situácie z hľadiska fázy obnovy v oblastiach vplyvu na zdravie obyvateľstva, bezpečnosti potravinového reťazca, dekontaminácie v komplexnom rozsahu a manažmentu odpadu," dodali predkladatelia.