Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Nové cvičisko v Lešti poslúži na nácvik boja v zastavanom prostredí

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Dušan Hein

Ide o prvú fázu tohto špičkového cvičiska, vyjadril sa minister obrany.

Lešť 29. februára (TASR) – Nové taktické cvičisko Oremland, ktoré bude slúžiť na nácvik boja v zastavanom prostredí, dnes v Centre výcviku Lešť slávnostne otvoril minister obrany Martin Glváč. Súčasne predstavil plán zvýšenia ubytovacej kapacity centra, ktoré má ešte výraznejšie zlepšiť jeho využiteľnosť.

„Ide o prvú fázu tohto špičkového cvičiska. Podľa požiadaviek ozbrojených síl bude využívané aj v širšom meradle pre bojové vozidlá pechoty a v budúcnosti v rámci koncepcie rozvoja Lešti sa bude rozvíjať tak, aby sa v tomto území dali cvičiť všetky spôsobilosti ozbrojených síl,“ uviedol na margo Oremlandu minister.

Podľa slov 2. zástupcu náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generálmajora Pavla Macka potrebujú ozbrojené sily komplexný výcvik, ktorý zodpovedá dnešnej bezpečnostnej situácii. „Vidíme, že boj v zastavanom priestore nie je krátkodobým trendom. V budúcnosti bude väčšia časť populácie žiť v mestských aglomeráciách, takže či chceme alebo nie, boj sa tam prenáša. Z tohto pohľadu je toto zariadenie unikátne, pretože umožní výcvik ozbrojených síl na relevantné úlohy, spolu aj s ďalšími špecialistami, či už prieskumnými, alebo spravodajskými,“ vysvetlil.

Podľa vlastného vyjadrenia tiež verí, že aj ďalší rozvoj Centra výcviku Lešť umožní ozbrojeným silám komplexne cvičiť. „Nielen samým, ale aj s domácimi partnermi pre domáci krízový manažment a so zahraničnými ako prípravu pre zahraničné operácie,“ dodal.

Šéf rezortu obrany dnes predstavil aj zámer modernizácie ubytovacieho tábora Slávia, v ktorom budú súčasné nevyhovujúce zrubové stavby zbúrané a na ich mieste postavené modernejšie budovy. Tábor už bol podľa ministrových slov odovzdaný zhotoviteľovi a modernizácia by mala byť ukončená v priebehu budúceho roka. „Vybudované budú nielen nové ubytovacie zariadenia pre 740 osôb, ale aj učebne, výskumno-vývojové a režimové pracovisko,“ vysvetlil s tým, že súčasné ubytovacie kapacity Lešti nie sú dostačujúce.

„Najmä zo strany zahraničných partnerov bol dopyt niekedy aj trojnásobný v porovnaní s tým, čo sme vedeli ponúknuť. Takisto im často nevyhovoval stav, v akom boli. Vďaka novým ubytovacím kapacitám bude teda môcť byť efektívnejšie využívaných aj šesť nových trenažérov, ktoré sme tu vybudovali,“
povedal Glváč.