Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Slovensko

CVTI: Projekt Partnerské knižnice sa mení na Knižnice pre Slovensko

Ilustračné foto. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Cieľ konzorcia Knižnice pre Slovensko zostáva rovnaký, a to intenzifikovať využitie knižníc ako miest pre získanie všetkých druhov informácií, celoživotného vzdelávania a počítačových zručností.

Bratislava 13. apríla (TASR) - Projekt Centra vedecko-technických informácií (CVTI) SR Partnerské knižnice po roku od svojho premiérového školenia mení názov a stáva sa z neho spoločne so zapojenými knižnicami konzorcium Knižnice pre Slovensko. TASR o tom informovala Eva Vašková z komunikačného oddelenia CVTI SR.

"Presne pred rokom sa začala séria online školení pre partnerské knižnice CVTI SR. Predstavovali sme vtedy databázové tituly CVTI SR, relevantné pre verejné knižnice. To, že dnes v týchto podujatiach pokračujeme na mesačnej báze, je odrazom ich významu v praxi," povedal Dávid Baranko z CVTI SR. Rozbehnuté aktivity projektu ovplyvnila pandemická situácia a viaceré plánované školenia či workshopy sa museli odložiť.

"Viac ako 20 knižníc na Slovensku sme zaškolili v základoch práce s modernými digitálnymi technológiami, ako sú Micro:bity či 3D tlačiareň. Knihovníci sú po školeniach schopní a kompetentní posúvať základy programovania, robotiky či 3D tlače ďalej svojim používateľom," povedal Baranko. V rámci projektu sa organizovali aj rôzne workshopy, rozbehla sa nepretržitá digitalizácia fondov verejných knižníc.

"Putovný knižný skener aktuálne digitalizuje zbierku v poradí už tretej partnerskej knižnice projektu. Na digitalizačnom pracovisku CVTI SR sa dokončila digitalizácia zbierky v poradí druhej partnerskej knižnice," uviedol Baranko. Sieť partnerských knižníc sa rozrástla na 35 partnerov.

Cieľ konzorcia Knižnice pre Slovensko zostáva rovnaký, a to intenzifikovať využitie knižníc ako miest pre získanie všetkých druhov informácií, celoživotného vzdelávania a počítačových zručností.