Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Cyklisti by zložité križovatky mohli prekonávať po novom

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Ministerstvo vnútra, ktoré vyhlášku tento týždeň predložilo do pripomienkového konania, hovorí o nepriamom odbočení vľavo.

Bratislava 1. novembra (TASR) – Keďže odbočovanie na križovatkách doľava patrí k najnebezpečnejším manévrom pre cyklistov, nová vyhláška k zákonu o cestnej premávke dáva novú možnosť, ako previesť cyklistov cez zložité križovatky riadené semaformi. Ministerstvo vnútra (MV) SR, ktoré vyhlášku tento týždeň predložilo do pripomienkového konania, hovorí o nepriamom odbočení vľavo.

"Je to spôsob vedenia cyklistov nepriamo, kedy cyklisti vlastne najskôr pokračujú priamo, po prejdení križovaného pruhu sa otočia o 90 stupňov doľava a následne z novej pozície taktiež pokračujú priamo," uvádza sa v dôvodovej správe k vyhláške. Cyklisti by teda prekonávali takúto križovatku podobne ako chodci. "Výhodou je, že cyklisti nie sú ohrození motorovými vozidlami a nevznikajú zbytočné nebezpečné situácie," napísal rezort vnútra.

Novinkou by podľa vyhlášky mali byť aj smerové (so šípkou, pozn. TASR) svetelné signály na semaforoch pre cyklistov. Tiež sa navrhuje možnosť zdôrazniť a zlepšiť viditeľnosť cyklistických pruhov alebo priechodov pomocou zeleného alebo červeného podfarbenia, čo by malo prispieť k zlepšeniu ich viditeľnosti pre ostatných účastníkov cestnej premávky.

Na cestách by sa podľa vyhlášky mohlo objavovať aj vodorovné dopravné značenie modrej farby. Pôjde o vyznačovanie parkovacích miest alebo parkovacieho pruhu s plateným alebo regulovaným státím. Dôvodom návrhu na odlíšenie platených a neplatených parkovacích miest je podanie rýchlej informácie účastníkom cestnej premávky pri parkovaní. Vyhláška navrhuje aj zavedenie ďalšej novej dopravenej značky, ktorá informuje o mieste, kde je možné dobíjať elektromobil.