Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

V slovensko-moravskom pohraničí vznikne pútnická Cyrilo-metodská cesta

Na snímke zrekonštruované centrálne námestie obce Hlinné so súsoším sv. Cyrila a Metoda a novou fontánou 9. novembra 2015. Foto: TASR - Tomáš Doboš

Do projektu sa zapojili štyri slovenské a štyri české kraje.

Trenčín 1. decembra (TASR) – Šírenie odkazu sv. Cyrila a Metoda a vytvorenie pútnickej cesty v moravsko-slovenskom pohraničí je hlavným cieľom projektu kultúrneho turizmu pod názvom Cyrilo-metodská cesta. Zapojili sa doň štyri slovenské a štyri české kraje.

Ako TASR informovala riaditeľka Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Trenčín región Eva Frývaldská, do projektu sa zapojili Nitriansky, Žilinský, Trenčiansky a Trnavský samosprávny kraj na slovenskej strane a Moravskosliezsky kraj, Juhomoravský, Olomoucký a Zlínsky kraj z Českej republiky.

„Do projektu sa okrem krajov môžu zapojiť obce a mesta, na území ktorých sa nachádzajú cyrilo-metodské pamiatky alebo pamiatky spojené s počiatkami kresťanstva, ako aj kultúrne či vzdelávacie inštitúcie,“ priblížila Frývaldská.

V rámci projektu je podľa nej naplánované fyzické označenie Cyrilo-metodskej cesty na území krajov a následná propagácia s využitím prostriedkov Európskej únie na cezhraničné projekty nového programovacieho obdobia. Seminár k projektu sa uskutoční v piatok 4. decembra v kongresovej sále Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja. Jeho organizátormi sú Európska kulturní stezka sv. Cyrila a Metoděje a KOCR Trenčín región.