Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Meradlom odbornej školy musí byť uplatnenie absolventov v praxi

Foto: TASR/Martin Baumann

Štát bude podľa ministra školstva Dušana Čaploviča podporovať stredné odborné školy, ktoré budú žiakom dávať dobrú vstupenku do reálneho života, a nie vychovávať mladých ľudí pre úrady práce.

Liptovský Hrádok 26. apríla (TASR) – Rozhodujúcim kritériom úspešnosti a perspektívy konkrétnej odbornej školy musí byť miera uplatnenia jej absolventov v praxi.

Počas dnešných osláv 60. výročia Strednej odbornej školy elektrotechnickej v Liptovskom Hrádku to pre TASR uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Dušan Čaplovič.

„Slovenské odborné školstvo má veľkú budúcnosť, len ho musíme účinne revitalizovať a vytvoriť všetky podmienky, aby bolo priamo prepojené s reálnou praxou,“ zdôraznil s tým, že štát bude podporovať stredné odborné školy, ktorých žiaci sa budú vedieť uplatniť na trhu práce, budú im dávať dobrú vstupenku do reálneho života a nie vychovávať mladých ľudí pre úrady práce.

Náročný súboj o revitalizáciu stredného školstva si podľa neho vyžiada pevné nervy a odolávanie rôznym atakom. „Nie každému sa páčia tieto moje kroky. Je celkom prirodzené, že keď chcete podporiť niečo nové, nájdete si veľa neprajníkov, ktorí žijú v mútnych vodách a chcú v nich nerušene zotrvať. Ak však Slovensko nechce prísť v tejto oblasti do katastrofy, niet inej cesty,“ zdôraznil minister školstva.

„Musíme revitalizovať najmä technické a prírodovedné odbory. Naša spoločnosť potrebuje predovšetkým kvalitných elektrotechnikov, strojárov, odborníkov v informačných technológiách a nie stovky kaderníčok či vizážistov. Odborným školám treba vrátiť ich pôvodné názvy, lebo z tých súčasných málokto vie, ktorým smerom sa daná škola profiluje. Bolo by dobré oprášiť výstižný pojem priemyslovka,“ pokračoval Čaplovič.

Nie je podľa neho dobré, keď sa v jednotlivých stredných školách vyučuje množstvo odborov od strojárstva až po kaderníctvo.

„Na základe odborných stanovísk budeme rozhodovať, ktoré školy majú zostať a ktoré pôjdu do útlmu alebo úplne zaniknú. Podotýkam, že nepodpíšem vznik žiadnej novej súkromnej školy, lebo to nie je vo verejnom záujme. Naše školy nesmú byť biznisom, ale kvalitným prostredím pre ozajstné vzdelávanie mladých ľudí,“ prízvukoval.

Do jubilujúcej strednej školy zamieril po neohlásenej návšteve v liptovskomikulášskej Základnej škole Márie Rázusovej – Martákovej.

„V neplánovaných a vopred neohlásených návštevách školských zariadení budem pokračovať po celom Slovensku, aby som takýmto spôsobom, ako kedysi Matej Korvín, spoznával ozajstnú skutočnosť a nie umelú realitu, ktorú budem mať v úvodzovkách napísanú od ministerských úradníkov,“ dodal Čaplovič.