Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Učiteľ musí byť človek vážený a rešpektovaný, tvrdí minister

Foto: TASR/Martin Baumann

Minister školstva Dušan Čaplovič je pripravený posilniť postavenie učiteľov zmenou zákona o pedagogických zamestnancoch.

Bratislava 16. apríla (TASR) - Spoločenský status učiteľov sa musí zvyšovať, pričom pedagógovia nemôžu mať len povinnosti a rodičia a deti len práva a žiadnu zodpovednosť. Na dnešnom brífingu to vyhlásil nový minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD), ktorý je pripravený posilniť postavenie učiteľov zmenou zákona o pedagogických zamestnancoch.

"Budeme ho novelizovať, už to máme rozpracované. Učiteľ musí byť človek vážený a rešpektovaný," zdôraznil Čaplovič, ktorého dnes predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) oficiálne uviedol do exekutívnej funkcie.

Šéf kabinetu sa ale domnieva, že to, čo sa deje v školstve v súvislosti s prístupom žiakov k učiteľom, nie je interná záležitosť škôl, ale odraz celej spoločnosti. "Od roku 1989 vychovávame ľudí k tomu, že žiadna autorita neexistuje. Všimnite si, kto je v médiách často ponúkaný ako autorita - rôzni hochštapleri a prostitútky, ale múdri ľudia predstavovaní nie sú. To nie je výčitka médiám, ale nechcime potom, aby deti, ktoré sledujú, vidia a počujú, aby svojho učiteľa automaticky vnímali ako autoritu," zdôraznil Fico.

Podľa neho sa preto nedá začať len na školách a zmenami v postavení učiteľov. "A čo teraz povieme, že učiteľ je absolútne nedotknuteľný, a že keď sa naňho žiak zle pozrie, bude trestne stíhaný? To nie je cesta. Cesta je, že o úcte k autoritám bude hovoriť celá spoločnosť. Po tom si to uvedomia aj žiaci," myslí si predseda vlády.

Čaplovič zároveň potvrdil svoj záujem zaviesť kvóty pre vysoké školy, ktoré by im určovali maximálny počet študentov daného odboru. "Je to vec dohody. Numerus clausus na lekárov existuje napríklad vo Francúzsku. Už som urobil konkrétne kroky s troma lekárskymi fakultami," povedal Čaplovič.

Podľa jeho slov sa to ale týka aj iných profesií, ako právo, politológia, história či archeológia. "Nepotrebujeme tisíce a tisíce ľudí v tejto oblasti. Ak to funguje vo Francúzsku či v Nemecku, musí to fungovať aj na Slovensku. Je to otázka dohody, budem pozorne počúvať rektorov a podľa toho sa rozhodnem," uzavrel s tým, že nové obmedzenia by mali znižovať počty absolventov na úradoch práce.