Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

CHRENEK: Členstvo v Schengene Slovensku pomohlo, spájajú nás hodnoty

Ilustračné foto Foto: TASR

Voľný pohyb osôb dlhodobo patrí k najoceňovanejším výhodám Únie, v poslednom tohtoročnom prieskume Eurobarometer ho podporovalo až 85 percent Slovákov.

Bratislava 20. decembra (TASR) – Členstvo v schengenskom priestore Slovensku veľmi pomohlo. Prinieslo konkrétne výhody slovenským podnikom, ale aj ľuďom. Uviedol to vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušan Chrenek.

"Veľkou výhodou nášho členstva v schengenskom priestore je, že nás v Európe nerozdeľujú hranice, ale spájajú spoločné hodnoty. Práve pre nás, ktorých od západnej Európy dlhé roky oddeľoval ostnatý plot a ľudia zomierali pri pokuse o prekročenie hraníc, je odstránenie hraníc veľmi cenné a predstavuje symbol zjednotenia Európy. Slobodu pohybu a pobytu si Slováci veľmi vážia a túto slobodu aj často využívajú," povedal Chrenek.

Voľný pohyb osôb dlhodobo patrí k najoceňovanejším výhodám Únie, v poslednom tohtoročnom prieskume Eurobarometer ho podporovalo až 85 percent Slovákov.

Zrušenie hraničných kontrol a prijatie spoločnej európskej meny, voľný pohyb osôb ešte viac zjednodušilo. Dnes už len virtuálne hranice v rámci Schengenu prekročia Európania každý rok až 1,25-miliárdykrát.

Schengenský priestor vplýva aj na prosperitu a výrazne posilňuje objem obchodu v Európe. Podľa odhadov EK by znovuzavedenie kontrol v rámci schengenského priestoru znamenalo pre európske hospodárstvo okamžité priame náklady od päť do 18 miliárd eur ročne.

Vďaka Schengenskému informačnému systému bolo zatknutých už 25.000 hľadaných osôb a podarilo sa nájsť 12.000 nezvestných.

Pred desiatimi rokmi, v noci z 20. na 21. decembra 2007, pristúpilo Slovensko do schengenského priestoru. Je tak súčasťou najväčšej zóny voľného pohybu osôb na svete, v ktorej môže v 26 krajinách Európy cestovať viac ako 400 miliónov ľudí. Zahŕňa 22 členských štátov Európskej únie, Švajčiarsko, Nórsko, Island a Lichtenštajnsko.