Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

D. FISCHER: Comey sa bude biť za svoju česť

Screenshot z relácie Foto: TABLET.TV

Hosťom Pavla Demeša v relácii SVET Tu teraz je Dušan Fischer, analytik Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku.

Bratislava 8. júna (TABLET.TV) – V tomto týždni si svet pripomína 70. výročie Marshallovho plánu alebo Plánu európskej obnovy, avšak ďalšou nanajvýš aktuálnou témou, a to nielen v Spojených štátoch amerických, ale v celoeurópskom meradle, je štvrtkové (8.6.) vypočúvanie bývalého riaditeľa Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Jamesa Comeyho v senátnom výbore pre kontrolu tajných služieb. Aké dôsledky, aký vplyv bude mať tento politický ring ťažkých váh pre americkú politickú scénu a medzinárodné vzťahy, bolo ústrednou témou relácie SVET Tu a teraz s Pavlom Demešom a jeho hosťom – Dušanom Fischerom, analytikom Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku.

Podľa jeho očakávaní Comey bude pred výborom vypovedať o zasahovaní Ruska do amerických prezidentských volieb, ktoré sa konali vlani v novembri. Ako uviedol Fischer, dôvodov, prečo dnes už bývalého šéfa Federálneho úradu pre vyšetrovanie prezident Donald Trump 9. mája náhle odvolal, bolo doposiaľ niekoľko. „Trump uviedol, že dôvodom malo byť vyšetrovanie e-mailovej komunikácie Hillary Clintonovej, ďalej nelojálnosť z jeho strany voči prezidentovi USA,“ uviedol pre TABLET.TV Fischer. Pripomenul tiež, že v médiách sa objavili už aj informácie o tom, že americký prezident na riaditeľa FBI vyvíjal nátlak, aby ukončil vyšetrovanie jeho bývalého poradcu pre národnú bezpečnosť Michaela Flynna.



Odborná verejnosť predpokladá, že Comey sa bude zo všetkých síl usilovať o to, aby ochránil svoju česť. „Zachovanie jeho cti je jeho hlavným cieľom,“ uviedol Fischer. Podľa jeho názoru budú medzinárodné implikácie evidentné, a to tak na domácej politickej scéne, ako na aj úrovni medzinárodných vzťahov. „Trump je schopný urážať lídrov NATO, je schopný napríklad odstrčiť premiéra Čiernej Hory, pritom vie pochváliť tureckého prezidenta či vodcu Severnej Kórey. Vôbec prístup D. Trumpa ako prezidenta USA môže mať za následok oslabenie americkej moci,“ uviedol v rozhovore, zdôrazňujúc, že vo svojej pozícii si americký prezident neuvedomuje, že súdy môžu jeho rozhodnutia alebo odvolať, alebo zrušiť úplne.

Trumpov osobitný prístup k moci, na ktorý si podľa slov Dušana Fischera Američania ešte stále zvykajú, sa na nadnárodnej úrovni preukázal aj nedávno. V tejto súvislosti upozornil na nedávne odstúpenie Spojených štátov amerických od Parížskej dohody o klimatických zmenách. „Trump Severoatlantické vzťahy vníma odlišne, než všetci ostatní. Preukázalo sa to aj nedávno, keď Amerika odstúpila od Parížskej dohody o klimatických zmenách," uviedol Fischer.

James Comey má pred senátnym výborom vypovedať vo štvrtok o 10.00 h miestneho času (16.00 h SELČ).

Pozrite si reláciu SVET Tu a teraz s Pavlom Demešom a jeho hosťom.