Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

D. Jarjabek: Prítomnosť premiéra pri jeho odvolávaní je otázka etiky

Dušan Jarjabek Foto: TASR/Martin Baumann

Opozícia odchod vlády a poslancov Smeru-SD zo sály kritizovala, premiéra označila za zbabelca.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Prítomnosť predsedu vlády SR v rokovacej sále pri diskusii o návrhu na jeho odvolanie je otázka etiky a politických dohovorov. Ak premiér počas takéhoto rokovania nesedí v rokovacej sále, určite to nie je prečin proti Rokovaciemu poriadku Národnej rady SR. V parlamente to dnes povedal poslanec Smeru-SD Dušan Jarjabek.

"Nikde v rokovacom poriadku nie je napísané, že musí sedieť v rokovacej sále. Bol prítomný v parlamente," uviedol Jarjabek. Premiér Robert Fico (Smer-SD) opustil rokovaciu sálu hneď po svojom vystúpení v pléne, nepočkal ani na reakcie poslancov vo faktických poznámkach. Na odchod vyzval aj svojich straníckych kolegov a všetkých ministrov. Tí ho nasledovali a na mimoriadnej schôdzi zostala len opozícia.

Jarjabek neúčasť na diskusii a faktických poznámkach odôvodnil tým, že "ak vás niekto hneď na začiatku urazí, tak si poviete načo diskusia". Odvolával sa na prejav Daniela Lipšica (nezaradený). "Bolo jasné, k čomu budú viesť. Lebo bol jasný prejav pána Lipšica. Myslím si, že keby tam vláda s premiérom zostala, dnes schôdza nebude trvať dva dni ale týždeň preto, lebo je to prilievanie oleja do ohňa," uviedol Jarjabek. Dodal, že Smer-SD preto zvolil postup, nech sa opozícia vyrozpráva, že ju nebude vládna strana dráždiť protirečením.




Opozícia odchod vlády a poslancov Smeru-SD zo sály kritizovala, premiéra označila za zbabelca. Pripomínala, že Iveta Radičová z rokovania o jej odvolaní neodišla napriek mnohým urážkam. "Je to otázka etiky, nejakých politických dohovorov," zopakoval Jarjabek s tým, že neúčasť premiéra v pléne "určite to nie je prečin proti rokovaciemu poriadku". Jarjabek dodal, že premiér Fico v pléne vystúpil a Lipšicovi na jeho kritiku odpovedal "veľmi pokojným spôsobom". "A paradoxy, o ktorých hovoril pán Lipšic, vyšli najavo. My nemôžeme byť zodpovední za privatizáciu, o ktorej je celá táto nezmyselná schôdza," uzavrel s tým, že to nebola vláda Smeru-SD, ktorá sprivatizovala SPP.