Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

D. Krajcer tvrdí, že v rezorte kultúry nie je priestor na škrtanie

Daniel Krajcer Foto: TASR/Martin Baumann

Minister počas svojho pôsobenia presadil okrem iného zrušenie takzvaných koncesionárskych poplatkov za Rozhlas a televíziu Slovenska (RTVS).

Bratislava 2. apríla (TASR) - Rozpočet ministerstva kultúry v súčasnosti neposkytuje priestor na výraznejšie finančné škrty. Pre TASR to dnes konštatoval dosluhujúci šéf rezortu Daniel Krajcer (SaS). Tento týždeň by mal po ňom vedenie ministerstva prevziať Marek Maďarič (Smer-SD).

"Dá sa samozrejme uvažovať o efektívnejšom fungovaní našich organizácií. My sme dokonca niektoré už aj zrušili a nijaký negatívny vplyv nebol. Takže o nejakom racionálnom fungovaní príspevkových a rozpočtových organizácií sa dá hovoriť, dá sa v jednotlivostiach ušetriť možno aj na rezorte, ale určite nemôžeme hovoriť o výrazných finančných prostriedkoch," zhrnul Krajcer.

Minister počas svojho pôsobenia presadil okrem iného zrušenie takzvaných koncesionárskych poplatkov za Rozhlas a televíziu Slovenska (RTVS). Verejnoprávne médiá by mali byť po novom financované zo štátneho rozpočtu, a to sumou 0,142 percenta z HDP, ktorá však nesmie byť menšia ako 90 miliónov eur. Úvahy o presune účinnosti tejto zmeny na neskoršie obdobie Krajcer nechcel komentovať. "To nie je otázka na mňa. Ja som postupoval na základe programového vyhlásenia, na základe našich zámerov a na základe svojho racionálneho vnímania celej veci... Počkám si, aké kroky urobia naši nástupcovia, a potom k tomu zaujmem aj postoj," uviedol. Pripomenul však, že len samotný výber koncesionárskych poplatkov stojí RTVS zhruba tri milióny eur ročne.