Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

D. KRAJCER: Vyzývame na stiahnutie nominácií K. Mitríka a H. Crkoňovej

Daniel Krajcer Foto: TASR/Michal Svítok

Krajcer nazval Freša "nielen hrobárom, ale aj patológom SDKÚ-DS, strany, ktorú mnohí z nás v minulosti aspoň raz volili". Kvasničku a Kuffu zase označil za naivných.

Bratislava 19. mája (TASR) - Nezaradení poslanci NR SR Daniel Krajcer, Juraj Miškov a Martin Chren, združení v strane SKOK, vyzývajú Pavla Freša (SDKÚ-DS), Mariána Kvasničku (nezaradený) a Štefana Kuffu (OĽaNO), aby stiahli nominácie Karola Mitríka a Henriety Crkoňovej na post šéfa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. Vyhlásil to dnes Krajcer s tým, že nadnes naplánovaná voľba predsedu úradu je hanbou slovenskej politiky.



Krajcer nazval Freša "nielen hrobárom, ale aj patológom SDKÚ-DS, strany, ktorú mnohí z nás v minulosti aspoň raz volili". Kvasničku a Kuffu zase označil za naivných. "Ak nestiahnu svojich nominantov, podľa nás je vhodné, aby KDH stiahlo Maroša Žilinku a nevystavovalo ho tejto hanbe. Za to, ako sa situácia v súvislosti s NKÚ vykryštalizovala, viní Krajcer vládny Smer-SD, ale aj opozíciu. "Udalosti potvrdzujú, že hra na ľavicu a pravicu na Slovensku je len čistou bublinou. Pri Smere-SD je evidentné, že ani v minulosti, ani teraz nechce zvoliť vhodného kandidáta a snaží sa len prekrývať kauzu Váhostav-SK a privatizáciu Slovak Telekomu," povedal.

Pravica zlyháva, lebo podľa neho vytvára Smeru-SD alibi. "V minulosti tiež nedokázala dostatočne podporiť vhodných kandidátov, ako boli Kamil Krnáč či Vladimír Klimeš. Aktuálne predkladá aj kandidátov Smeru-SD," dodal na margo Mitríka a Crkoňovej.

Rozprava k voľbe nového predsedu NKÚ sa začne dnes v pléne po 14. hodine, samotné tajné hlasovanie je naplánované po 17. hodine. O post predsedu NKÚ sa uchádzajú traja nominanti. Maroša Žilinku, prokurátora a bývalého štátneho tajomníka na ministerstve vnútra za vlády Ivety Radičovej, nominovalo KDH, podporu má u 60 opozičných poslancov. Henrietu Crkoňovú, bývalú vedúcu služobného úradu na ministerstve školstva za vlády Smeru-SD, navrhli poslanci Marián Kvasnička (nezaradený) a Štefan Kuffa (OĽaNO). Karola Mitríka, bývalého šéfa SIS, navrhol šéf SDKÚ-DS Pavol Frešo.