Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Slovensko

D. Lipšic a J. Žitňanská oficiálne potvrdili svoj odchod z KDH

Poslanci Národnej rady SR Daniel Lipšic a Jana Žitňanská v nedeľu 27. mája 2012 na tlačovej konferencii v Bratislave oznámili, že vystúpia z KDH. Foto: TASR/Pavel Neubauer

"Zajtrajším dňom sa vzdám funkcie podpredsedu KDH a odchádzam z KDH aj ako člen," oznámil Daniel Lipšic.

Bratislava 27. mája (TASR) -Daniel Lipšic a Jana Žitňanská vystupujú z KDH. Oznámili to dnes na tlačovej konferencii. Pravici na Slovensku podľa Lipšica chýba vízia a chýbajú jej témy.

"Zajtrajším dňom sa vzdám funkcie podpredsedu KDH a odchádzam z KDH aj ako člen," povedal Lipšic. Prekážajú mu aj kauzy pravice, ktorá podľa neho pripomína potápajúcu sa loď.

Lipšic ani Žitňanská však neoznámili odchod z politiky. "Budeme sa snažiť získavať v najbližších týždňoch a mesiacoch podporu. Budeme chodiť medzi ľudí z rôznych strán aj mimo strán a pokiaľ bude mať naša vízia krajiny, kde štát a politici chránia slušných ľudí a nie oligarchov, úspech, tak sa budeme snažiť o podporu," povedal Lipšic. "Chceme urobiť všetko preto, aby sa pravica zmenila, aby nebola len svetom širokých lakťov a hroších koží," povedala Žitňanská.

Lipšic tvrdí, že súčasná slovenská pravica je v troskách. "Nemáme víziu. Pred desiatimi rokmi to bola pravica, ktorá prinášala témy, ľavica len reagovala a bola akoby dve úrovne pod nami. Dnes je to skoro naopak. Dnes prináša témy ľavica a pravica len reaguje a maximálne len obhajuje reformy spred 10 rokov. To nestačí," upozornil politik.

Zdôraznil, že aj vlády pravice boli sprevádzané škandálmi a kauzami. "V roku 2010 pravica akoby zázrakom znovu vyhrala a mnohí si mysleli, že korupcia môže pokračovať. No v marci prišlo vytriezvenie. Voliči nebudú zase voliť menšie zlo, lebo je menšie, chcú voliť niekoho, kto im dá víziu, nádej a sen," povedal.

Foto: TASR/Pavel Neubauer


Podľa jeho slov každý človek sníva nejaký sen o svojej rodine, svojich deťoch, práci, ale aj o komunite. "Sen je vždy to, čo chceme zmeniť k lepšiemu. Sen o Slovensku je, že by malo byť krajinou, kde štát a politici pomáhajú a chránia slušných ľudí, a nie oligarchov. SR je rozparcelovaná oligarchami, ktorí ovládajú justíciu a mnohé politické strany. Akoby silní a mocní tohto sveta mali na Slovensku navrch pred mlčiacou väčšinou, pred slušnými. Slovensko je na križovatke," uviedol.

Tu bude player


Lipšic je presvedčený, že SR mala v osobe Ivety Radičovej najprincipiálnejšiu premiérku. "Tá odchádza z politiky, lebo je znechutená a frustrovaná a ja ju ľudsky chápem. To je jedna z ciest, cesta rezignácie na sen. Ale muž za svoj sen musí bojovať. Môže prehrať a často aj prehrá, ale odchádzať z boja len pre obavu z prehry, nie je správne," upozornil. Lipšic sa domnieva, že na Slovensku okrem iného treba zmeniť volebný systém, systém referenda a je potrebná aj priama voľba sudcov a prokurátorov.

O založení novej strany Lipšic zatiaľ nehovorí. "Chceme pre náš sen získať podporu a ak ju dostaneme, tak sa potom budeme uchádzať o podporu. Najbližšie týždne a mesiace ale chceme venovať stretnutiam a diskusiám aj o tom, či naše snívanie má podporu a či rezonuje," zopakoval.

Tu bude player


Na otázku, prečo sa jeho sen nedal realizovať v rámci KDH, odvetil, že to bolo vzájomné trápenie. "Žiadal som víziu, no zdalo sa mi, že to budú len spory, hádky a dohadovanie sa. Toho majú ľudia plné zuby. Ale KDH želám úprimne všetko dobré," povedal.

Žitňanská zdôraznila, že spolu s Lipšicom nechcú len stranu pre stranu. "Nepotrebujeme funkciu, chceme priniesť nádej a možnosť snívať a realizovať tento sen. Je to o tom, či ľudia budú chcieť a ak ten dopyt bude, budeme reagovať," avizovala.

Lipšic ani Žitňanská sa poslaneckého mandátu v NR SR nevzdajú. "Rozhodli voliči, dôvod na vzdanie mandátu nevidíme," povedali. Lipšic však opustí kreslo šéfa Výboru NR SR na kontrolu SIS a ponúkne ho KDH. Na otázku, či si nemyslí, že svojím rozhodnutím spôsobuje ďalšie trieštenie pravice, odvetil protiotázkou, či má niekto pocit, že situácia v pravici môže byť ešte horšia ako v súčasnosti.

Foto: TASR/Miroslav Košírer
Martin Fronc o odchode hovorí, napätie bolo cítiť dlhšie

Poslanec Národnej rady SR Martin Fronc za KDH nepozná dôvody, pre ktoré Daniel Lipšic opúšťa rady kresťanských demokratov a k jeho odchodu, ktorý by mal potvrdiť dnes, sa preto vyjadrovať nechce. Fronc to povedal pre TASR s tým, že KDH pôjde ďalej.

"Už viacerí hnutie opustili. Možno na chvíľu nás to oslabí, no zrejme to bude priestor, aby sa KDH revitalizovalo," myslí si Fronc. Či to bude pre hnutie škoda, poslanec v tejto chvíli povedať nevedel. "Neviem to vyhodnotiť. Napätie už bolo veľmi dlho," dodal.

Foto: TASR/Martin Baumann
Igor Matovič sa D. Lipšicovi Jane Žitňanskej nediví

Líder OĽaNO Igor Matovič sa Lipšicovi ani jeho kolegyni Jane Žitňanskej, ktorá KDH opúšťa s ním, nečuduje. "Očakával by som od KDH, že to bude moderná kresťanská strana a skôr si myslím, že je veľmi skostnatená a nevytvára priestor mladým ľuďom," povedal dnes v STV.

Je to ich vec, tvrdí Peter Kažimír

Podpredseda Smeru-SD Peter Kažimír vníma odchod Lipšica a Žitňanskej ako vonkajší prejav a dôkaz, že pravica sa zmieta vo vnútorných problémoch. "Je to ich vnútorná vec a všetkým treba priať len to najlepšie," povedal.


Odchod Daniela Lipšica z KDH sa dal očakávať, konštatuje politológ


Po tom, ako sa Daniel Lipšic správal na politickej scéne v posledných mesiacoch a v posledných týždňoch pred voľbami vo funkcii ministra vnútra a podpredsedu strany, nemohol urobiť nič iné, ako vystúpiť z KDH. Myslí si to politológ Michal Horský. Odchod z KDH dnes oznámila aj ďalšia poslankyňa Národnej rady SR Jana Žitňanská.

Lipšicov krok sa dal očakávať aj podľa politológa Jána Baránka. Po tom, ako expremiérka Iveta Radičová "vyzradila", že podpredseda KDH plánuje založiť novú politickú stranu, sa už podľa Baránka nemohol uchádzať nielen o post predsedu KDH, ale ani o podpredsednícku stoličku.

"Keby sme tento jeho krok mali považovať za premyslený postup založenia očakávanej novej stredopravej politickej strany, tak môžeme povedať, že to bol krok viac ako amatérsky, ktorý politik, ktorý bol niekoľko rokov v špičkovej politike, ani nemá právo uskutočniť," povedal pre TASR Horský. Baránka vyrušilo, že Lipšic prišiel s víziou, ale neponúkol platformu. "To je chyba, lebo tí voliči, ktorí na takého niečo čakali, potrebovali mať niečo hmatateľné, čomu dajú hlas a to je v našom politickom systéme politická strana," vysvetlil Baránek. "Je to, ako keby sa stále bál skočiť do rozbúrenej rieky a dokázal, že vie plávať," odpovedal politológ na otázku, prečo je Lipšic opatrný hovoriť na tému novej politickej strany.

Po volebnej porážke pravice v posledných voľbách očakávala verejnosť podľa Horského tri možné scenáre ďalších krokov. Prvým bol pokus zrekonštruovať vlastnú politiku a predovšetkým KDH a SDKÚ-DS mali "urobiť novú programovú a personálnu ponuku". "Tieto dve strany zatiaľ nič také neurobili, naopak Kongres SDKÚ-DS neponúkol žiadnu novú agendu a povzbudil tých, ktorí očakávajú zrod novej pravicovej strany," povedal Horský.

Druhý scenár, ktorý sa podľa neho očakával, bolo profilovanie strednej generácie politikov, ktorí by na jeseň vystúpili so zrelým programom rekonštrukcie stredopravej politickej scény. "Za nich boli nepochybne považovaní Lipšic aj Radičová. Tí dvaja mali spoločne potenciál niečo také ako obrodu stredopravej politickej sily na Slovensku etablovať," povedal politológ.

Tretiu možnosť Horský považuje za najhoršiu pre strany pravice a pravicového voliča. "V súčasnosti sa začína etablovať 4-6-7-percentné takzvane rekonštruované SDKÚ-DS s novým lídrom a zdá sa, že po odchode Lipšica a Žitňanskej nič nebráni tomu, aby KDH zostalo na osempercentnej podpore voličov," povedal Horský. Dodal, že najsilnejšou opozičnou silou sa stal líder OĽaNO Igor Matovič a SaS sa etabluje na šiestich percentách. "Skutočne reálny program obrody pravice sa odkladá nie na jeseň tohto roku, ale o dva-tri roky neskôr," vyhlásil Horský.