Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

D. Lipšic bol prekvapený rýchlosťou konania špeciálneho prokurátora

Foto: TASR/Michal Svítok

Minister verí, že napriek tomu bude vyšetrovanie kauzy Gorila razantne pokračovať aj po výmene vlády.

Bratislava 24. marca (TASR) - Odchádzajúceho ministra vnútra Daniela Lipšica (KDH) prekvapila rýchlosť konania špeciálneho prokurátora v prípade bývalého exministra hospodárstva Pavla Ruska.

"To rozhodnutie vnímam s veľkými rozpakmi, ale v tomto okamihu by som nerád išiel do polemiky so špeciálnou prokuratúrou," poznamenal po skončení dnešnej Rady KDH.

Rusko bol vyšetrovateľom obvinený z podvodu pri predaji Paroplynového cyklu (PPC), a. s., Bratislava. Ako bývalý člen vlády mal podľa obvinení niesť podiel na nevýhodnej privatizácii Paroplynového cyklu a na škode, ktorá vďaka tomu mala vzniknúť Slovenským elektrárňam. Jej výška z rokov 2005 a 2006 má byť minimálne 42.024.305 eura. Lipšic necelý týždeň pred voľbami, ktoré sa konali 10. marca, podal na prokuratúru návrh na zrušenie privatizácie PPC, ktorá podľa neho nebola v súlade so zákonom a štát prišiel o miliardy.

Tu bude player


Špeciálny prokurátor uznesenie vyšetrovateľa 22. marca zrušil. Dospel totiž k záveru, že oprávnenie predať PPC mal výlučne Fond národného majetku, čím Rusko nemohol participovať na uzatvorení zmluvy.

V prípade PPC ide o jednu z mnohých privatizácií, ktorá sa spomína aj v údajnom spise Slovenskej informačnej služby (SIS) Gorila. Pre vyšetrenie kauzy Gorila zriadil Lipšic vyšetrovací tím.

Minister verí, že napriek tomu bude vyšetrovanie razantne pokračovať aj po výmene vlády. "Je to kľúčová kauza, ktorá sa týka charakteru štátu," podčiarkol s tým, že už je nazhromaždených pomerne veľa dôkazov. Je presvedčený o tom, že ak bude môcť vyšetrovací tím pôsobiť bez obmedzení a tlakov, tak bude mať v pomerne krátkom čase výsledky.